Twee nieuwe kerncentrales? Laat de nieuwe regering eerst maar eens aantonen dat opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels echt veilig is | opinie

Twee nieuwe kerncentrales? En de opslag dan? Foto: Shutterstock

De nieuwe coalitie wil volgens het nieuwe regeerakkoord twee kerncentrales bouwen. Volgens Herman Damveld zou de nieuwe regering eerst aan moeten tonen dat opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels echt veilig is.
Lees meer over
Opinie

Volgens het regeerakkoord zorgt het nieuwe kabinet „voor veilige, permanente opslag van kernafval”. De regering geeft niet aan op welke manier gezorgd moet worden voor de opslag van kernafval en hoe men de veiligheid zou willen aantonen. Hiervoor moet immers een veilige opslagperiode van een miljoen jaar gegarandeerd zijn. Dat is waar onder meer de Duitse en Zwitserse regering van uitgaan.

Hoe de regering dit de komende vier jaar wil bewijzen is een raadsel.

In Nederland staat de opslag van kernafval in de Noord-Nederlandse zoutkoepels al vanaf 1976 op het programma. De ervaringen met buitenlandse zoutkoepels zijn echter negatief. Daarom is het aan de nieuwe regering om eerst aan te tonen dat opslag in Nederlandse zoutkoepels echt veilig is, voordat besloten kan worden tot de bouw van de twee nieuwe kerncentrales waar de regering voor pleit.

De regering zwijgt over de Eemshaven

En komt de Eemshaven dan weer aan de orde? Ook daarover zwijgt de regering. Daar komen nog de negatieve ervaringen bij met de opslag van kernafval in zout in Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten.

Bij de Duitse zoutkoepels in Asse en Morsleben lekken vaten met kernafval en kost het de belastingbetaler 5 miljard euro om de vaten in Asse weer op te graven en 2,4 miljard euro om de opslagmijn in Morsleben af te dichten.

Op 28 september 2020 heeft de Duitse overheid na 40 jaar onderzoek (kosten 1,6 miljard euro) de zoutkoepel Gorleben ongeschikt verklaard. In Denemarken werden indertijd zes zoutkoepels onderzocht voor de opslag van kernafval. Ze bleken allemaal ongeschikt. Het Deense parlement bepaalde vervolgens in mei 1985 geen kerncentrales te zullen bouwen.

Opslag in zout ongunstige resultaten

Ook de Verenigde Staten was aanvankelijk voor opslag in zout, blijkens plannen uit 1957. Hoewel er in de staten Texas, Louisiana en Alabama verschillende zoutkoepels liggen, werden die buiten beschouwing gelaten en koos men voor zoutlagen. Proefboringen op verschillende plekken leverden ongunstige resultaten op.

Daarop werd besloten geen afval van kerncentrales in zout op te slaan. Wel mag in een zoutlaag bij Carlsbad in New Mexico, WIPP (Waste Isolation Pilot Plant), een deel van het radioactieve afval van de kernwapenproductie opgeslagen worden. Het gaat hier om een militair project met de nodige geheimhouding wat betreft de veiligheid.

De regering wil al vanaf 1976 opslag van kernafval in Noord-Nederlandse zoutkoepels realiseren: Ternaard in Friesland; Pieterburen en Onstwedde in de provincie Groningen; Schoonloo, Gasselte-Drouwen, Hooghalen en Anloo in Drenthe.

Staan de proefboringen weer voor de deur?

Tot proefboringen kwam het echter niet. Het is aan de nieuwe regering om aan te tonen dat definitieve opslag in deze zoutkoepels echt veilig is, ook al leren de ervaringen in het buitenland ons wat anders. Staan de proefboringen na 45 jaar weer voor de deur?

Herman Damveld is zelfstandig onderzoeker en publicist over (kern)energie

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu