Opinie: 'VS dreigt een hoge rekening te betalen'

De Amerikaanse president Donald Trump maandag na zijn dagelijkse persconferentie waarop hij zich trachtte te verweren tegen de kritiek op zijn beleid in de coronacrisis. Foto: MANDEL NGAN

De coronacrisis dreigt zich in de Verenigde Staten door falend leiderschap en een ongezonde levensstijl tot een regelrechte ramp te ontwikkelen.
Lees meer over
Opinie

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn ambassadeurs voeren een hevige handels- en propagandaoorlog met China en schuwen daarbij hele en halve onwaarheden niet (zie ook een recent interview met Pete Hoekstra in deze krant). Trump bedacht de aanduidingen ‘Chinavirus’ en ‘Chinees virus’ voor het nieuwe coronavirus, dat al door de WHO was aangeduid met de neutrale naam SARS-CoV-2, dat verantwoordelijk is voor de ernstige longziekte Covid-19. Vanaf half maart sloeg hij er de Chinezen mee om de oren om daarmee te accentueren dat het virus in China was ontstaan en China dus verantwoordelijk was voor de pandemie, terwijl de WHO juist China prees voor de efficiënte aanpak, waarmee verdere besmetting in de wereld was voorkomen. Voorbereidingen voor als het virus de VS zou aandoen, werden nauwelijks getroffen. Trump hield wekenlang vol dat het virus geen bedreiging voor de VS vormde en noemde Covid-19 zelfs een hoax.

Nationaal programma China