Opinie: De Verenigde Staten moeten kiezen tussen kwaad en erger

Er zijn met Trump en Biden maar twee serieuze Amerikaanse presidentskandidaten, een bewijs dat de Verenigde Staten feitelijk een tweepartijenstelsel kennen, maar er zijn alternatieven. Foto: JIM LO SCALZO

Wederom dreigt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen een keuze tussen kwaad en erger, simpelweg omdat er geen andere opties lijken. Toch kent de VS wel degelijk andere partijen.
Lees meer over
Opinie

Sinds de Republikeinse partij in 1854 werd opgericht met Abraham Lincoln als eerste presidentskandidaat, kent de Verenigde Staten de facto een tweepartijenstelsel. Tot aan de tweede wereldoorlog was de Democratische Partij er vooral om stem te geven aan het agrarische, expansionistische en conservatieve Zuiden, terwijl de Republikeinen stonden voor het geïndustrialiseerde, op vrije handel gerichte isolationistische Noorden. Inmiddels zijn die rollen weliswaar gedraaid, maar het gebrek aan keuze blijft. De verkiezingen van 2016 en ook die van aanstaande november zetten het probleem van zo’n binair systeem weer eens fel in het licht.

Lastig kiezen

Nieuws

menu