Tegen alle huidige linkse leiders zeg ik: spring over jullie eigen schaduw heen, als de bliksem fuseren en dan vanaf begin 2024 hartstochtelijk campagne voeren | opinie

Het stemmenkanon dat begint met een T en eindigt op immermans. Foto: EPA

Ludo Grégoire ziet bij de linkse partijen veel aarzeling om te fuseren. Volgens hem gaat het niet om structuren en procedures, maar om de inhoud.
Lees meer over
Opinie

Op links klinkt voor en achter de schermen het F-woord (fuseren). Bij wat ik erover in mijn kranten lees, houd ik mijn sociaaldemocratische hart en nieren vast. ‘Leden raadplegen’ (2/5), ‘risico op leegloop’ (9/5), ‘referendum’ (18/5). Het gaat niet om structuren en procedures, het gaat om de inhoud.

De sociaaldemocratische idealen zelf en de daaruit voortvloeiende doelstellingen zijn immers allerminst ‘over de datum’, zoals momenteel nogal eens geventileerd wordt. Inderdaad, het zijn niet meer de thema’s van de jaren vijftig. Anno 2022 gaat het om het onverdraaglijke van voedselbanken, van witte en zwarte scholen, van kinderen die ’s ochtends geen ontbijt krijgen.

Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen heel hard werken om eigenlijk net-niet-genoeg te verdienen om zonder dagelijkse stress te leven? Waarom vinden we het goed dat ze het met dat harde werken mogelijk maken dat anderen, die op zijn best even hard werken, veelvoudige inkomens en vermogens vergaren? Waarom komen de geprivilegieerden nog steeds weg met de drogreden dat zulks hun ‘eigen verdienste’ is?

Waar wordt voorrang verleend aan het bestrijden van overlast en criminaliteit waar mensen in volksbuurten het meest onder lijden? Waar zijn de programma’s om discriminatie bij sollicitaties en opsporing te bestrijden? Waar zijn de bijspijkercursussen voor kinderen van wie de ouders geen bijlessen of Luzac kunnen betalen?

Het gaat om de huurproblematiek, de crisis op de koophuizenmarkt, de klimaatcrisis, het echec van de participatiewet, het zuidas-gesjoemel, de mislukte privatiseringen, de vogelvrijheid op de arbeidsmarkt, de afhandeling van de aardbevingsschade en het toeslagenschandaal.

Inhouden te over. Schrijf ze op en noem het ‘Eerlijk&Groen’. Hooguit tien programmathema’s in vijf A4-tjes. Minder is meer. Put uit de gigantische ideeënrijkdom en de zeggingskracht van Rutger – deugt – Bregman, van Jesse – zo niet bedoeld – Frederik, van Coen – CPB – Teulings, van Sander – 17 miljoen wachtenden – Heijne, van Joris – zevenvinker – Luyen­dijk en Sander – de kloof – Schimmelpennick. En vooral niet vergeten: Pieter – College Tour – Omtzigt aan boord te nodigen.

Ik twijfel er niet aan dat zeer veel groene sociaaldemocraten zich achter zo’n programma willen scharen. En vervolgens met die inhoud naar de kiezer. Van Eerlijk&Groen wordt iederéén beter, gelukkiger. Die broodnodige veranderingen kunnen gemakkelijk bekostigd worden. Je hoeft daarbij niet eens aan de 70 procent meer-dan-nodig-verdieners te vragen om ‘in te leveren’. Wanneer hun koopkracht in de komende jaren ‘pas op de plaats maakt’ kan de koopkracht van de 3 procent eigenlijk-te-weinig-verdieners gemakkelijk de nodige inhaalslagen maken, gegeven de gemiddelde welvaartsgroei. En er zijn in Nederland volop veelvinkers (zoals ik) die in staat én in solidariteit bereid zijn om progressief meer inkomsten- en vermogensbelasting te betalen dan ze nu doen.

Tegen alle huidige linkse leiders zeg ik: spring over jullie eigen schaduw en die van twijfelende leden heen, als de bliksem fuseren en dan vanaf begin 2024 hartstochtelijk campagne voeren. Vraag unaniem het stemmenkanon met bewezen visie, daad- en campagnekracht. Iedereen op links weet wie: het begint met een T en het eindigt op immermans. Van groen-sociaaldemocratischer snit vind je ze niet. Een zwaargewicht, zonder bijbedoelingen en zonder affairerugzak. Electoraal staat minimaal 30 procent van de Nederlanders klaar om jullie progressieve fakkels te volgen.

Ludo Grégoire is jurist Staats- en Bestuursrecht, Leiden

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu