Ik schijn onderdeel te zijn van de ‘pechgeneratie’. Maar nog meer dan dat ben ik onderdeel van een generatie waar dit kabinet niet mee om weet te gaan | opinie

'Voor veel studenten was het studeren zelf de afgelopen tijd ontzettend zwaar.' Foto: Shutterstock

Benito Walker studeerde ten tijde van het leenstelsel en heeft daar simpelweg ‘pech’ mee, zo werd hem verteld. Volgens hem gaat er een generatie ten onder aan het gevoerde beleid.
Lees meer over
Opinie

Bijna twee jaar lang hobbelden we van de ene naar de andere lockdown. Ondertussen is het percentage studenten met psychische klachten enorm gestegen en toont het ene na het andere onderzoek aan hoe somber en uitzichtloos het leven voor veel studenten is geworden.

Onze premier, die pretendeert er voor alle Nederlanders te zijn, adresseerde deze situatie in 2021 in geen enkele persconferentie behalve de allerlaatste, waar hij zei: ‘Het spijt me voor de jongeren, voor wie het leven weer een beetje saaier wordt.’

2021, wat een jaar is het geweest. Het was het jaar waar alleen al in januari de eerste coronaprik werd gezet, de Capitoolbestorming plaatsvond, Kabinet Rutte III viel én de avondklok werd ingevoerd. Wat al deze gebeurtenissen met elkaar in gemeen hebben? Allemaal luidden ze een tijd van eenzaamheid, uitzichtloosheid en onbegrip in.

Verandering in de manier van samenleven

Stuk voor stuk zorgden ze voor groeiend wantrouwen, stijgend ongeloof en uiteindelijk voor toenemende verdeeldheid. Al deze gebeurtenissen zorgden zowel apart als samen voor een verandering in de manier van samenleven zoals ik die me nooit had kunnen en durven voorstellen.

Vriendengroepen en families vielen uiteen, studenten gleden af richting eenzaamheid en depressie, ondernemers gingen failliet en complottheorieën waren aan de orde van de dag, terwijl het kabinet ondertussen gewoon in haar eigen (tunnel)visie bleef hangen.

Het was dan ook even schakelen toen mij verteld werd dat ik onderdeel ben van ‘de pechgeneratie’. Ik schijn onderdeel te zijn van de generatie die studeerde ten tijde van het leenstelsel en daar simpelweg pech mee heeft. Maar nog meer dan dat ben ik onderdeel van een generatie waar dit kabinet niet mee om weet te gaan.

Schamele 1.000 euro ter ‘compensatie’

Neem bijvoorbeeld het gegeven dat het pas aangetreden Kabinet Rutte IV studenten, met een gemiddelde studieschuld van 15.000 euro, een schamele 1.000 euro ter ‘compensatie’ aanbiedt. Neemt dit kabinet mijn generatie eigenlijk wel serieus?

Maar goed, 2021 is voorbij, 2022 is aangebroken. Laten we proberen optimistisch vooruit te blijven kijken. Er is in elk geval voldoende ruimte voor verbetering voor Kabinet Rutte IV. Alle politieke jongerenpartijen hebben zich verenigd in een statement dat zich uitspreekt tegen het coalitieakkoord op het punt van de compensatie voor studenten en op vijf februari staat het grootste studentenprotest ooit gepland.

Studenten komen op vijf februari massaal samen om zich uit te spreken vóór kansengelijkheid in het (hoger) onderwijs en tégen de onrechtvaardigheid om, puur op basis van het moment van je geboorte en het inkomen van je ouders, je zakelijke loopbaan te moeten starten met een enorme studieschuld.

Actuele stand studieschuld bepalend

In 2015 is de wet studiefinanciering aangenomen onder de voorwaarde dat de studieschuld niet mag meetellen bij de aanvraag voor een hypotheek. Het coalitieakkoord van Rutte IV zegt hier het volgende over: ‘Voor starters wordt bij het aanvragen van een hypotheek de actuele stand van de studieschuld bepalend.’

Dus de pechgeneratie, mijn generatie, heeft niet alleen de pech dat ze nu een schuld opbouwen door een experiment van de politiek, maar ook nog eens de pech dat wij nooit een huis zullen kunnen kopen.

Voor veel studenten was het studeren zelf de afgelopen tijd ontzettend zwaar. Je ervaarde wel de ‘pain’ maar niet de ‘gain’ van het studentenleven. Voor een grote groep studenten was de lockdown niet nog veel langer vol te houden. Want dat is wat niet kunnen sporten, niet naar college kunnen gaan, niet uit kunnen gaan, niet kunnen werken en opgesloten zitten op je veel te dure studentenkamer met steeds dichterbij komende deadlines met je doet.

Studententijd tijd voor ontdekking

Je studententijd hoort een tijd te zijn waarin je jezelf ontdekt, jezelf leert kennen. Een tijd waarin je fouten mag maken, bijvoorbeeld door een studie te kiezen die je achteraf misschien helemaal niet had willen doen. Een tijd waarin je ervaring op kan doen door een stage, vrijwilligerswerk of een bestuursfunctie.

Maar wie heeft hier in deze tijd nog energie voor? De huur moet betaald worden en de studieschuld blijft oplopen. Er gaat een generatie ten onder aan dit gevoerde beleid.

Zoals ik al eerder zei is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Want pas als mijn generatie kan studeren zonder de prestatiedruk van het bindend studieadvies (bsa), zonder de druk van een alsmaar groeiende studieschuld, zonder de dreiging van lockdowns in het onderwijs en mét zicht op een kansrijke toekomst waarin er voldoende (starters)woningen beschikbaar zijn en de huur weer betaalbaar wordt, zal mijn generatie ook echt in staat gesteld worden om niet alleen zichzelf, maar vooral de samenleving verder te helpen. Mijn generatie levert immers de leiders van de toekomst en het is hoog tijd dat we ook zo behandeld gaan worden.

Kabinet Rutte IV moet dus hard aan de slag. Indien het kabinet dat ook echt gaat doen rest mij alleen nog te zeggen: het spijt me voor Rutte IV, voor wie het leven weer een beetje taaier wordt.

Benito Walker is bestuurslid Politiek en Pers bij de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden, opiniemaker bij Nieuwskamer, en oud-voorzitter Youth For Climate NL

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu