Varkens eten gezonder dan mensen. Ongezond eten een epidemie die dezelfde aanpak verdient als corona? | opinie

Biggen van 5 weken oud van varkenshouder Sabine Grobbink. Ze zijn net van de moedermelk en eten fijne brokken. FOTO Sabine Grobbink

Volgens Rob Gonera eten we veel te ongezond en zou er een minister van Voeding moeten komen. Varkenshouder Sabine Grobbink stelt dat haar varkens gezonder eten dan veel mensen. Ze raadt daarom iedereen aan onbewerkte producten uit de Nederlandse land- en tuinbouw te eten.
Lees meer over
Opinie

‘Minister van voeding is broodnodig’, kopte de opinie van internist/endocrinoloog Rob Gonera, afgelopen zaterdag op deze plek. Nederlanders eten onbetrouwbare voeding, schrijft hij, en krijgen daardoor obesitas, hoge bloeddruk, psychische klachten enzovoorts.

Ongezond eten is volgens hem een epidemie die dezelfde aanpak verdient als corona. Maar misschien is het een goed idee om eerst eens naar onze varkens te kijken.

Glimmen in hun varkensvel

Als varkenshouder let ik enorm goed op de voeding en gezondheid van onze varkens. Goede voeding is immers de basis van een gezond varken, net als bij mensen eigenlijk. Ik word blij als mijn varkens goed eten, glimmen in hun varkensvel en spelend door de hokken rennen.

Onze varkens krijgen eten voorgezet dat helemaal is afgestemd op wat zij nodig hebben. Dat betekent dat, in tegenstelling tot wat mensen eten, hun voedsel geen grote overmaat aan eiwitten, suiker en zout bevat.

Als varkens te veel verkeerde dingen eten, is dat net als bij de mens slecht voor hun gezondheid. Als zij te weinig eten, is dat ook niet goed. Ook al zijn varkens over het algemeen echte alleseters, doordat ze een gevoelige neus hebben die extreem goed ruikt, kunnen ze selectief zijn in wat ze eten.

Voor de smaak een snufje zout

Dit is iets waar rekening mee wordt gehouden bij de samenstelling van het menu. Zo wordt aan het voer voor volwassen dieren voor de smaak een snufje zout toegevoegd. Biggen krijgen een klein schepje suiker door het voer. Daardoor smaakt het extra lekker, waardoor varkens en biggen het graag eten.

Zout en suiker met mate dus. De diëtist van mijn bedrijf ziet er goed op toe dat varkens alle voedingsstoffen die zij nodig hebben in de juiste mate binnen krijgen: vezels voor een goede darmwerking, zetmeel en een klein beetje suiker voor de energie, een combinatie van goede vetten (linolzuur) en alle vitamines.

Alles wordt afgestemd op de specifieke behoefte van de dieren, die regelmatig verandert. Zo heeft het voer voor elke leeftijd van de biggen zijn eigen samenstelling. Ook de zeugen hebben voor elk deel van de cyclus hun eigen dieet, voor als ze drachtig zijn, gaan werpen, biggen zogen of moeten herstellen na de kraamperiode. Zo krijgen ze exact binnen wat ze op een bepaald moment in hun leven nodig hebben.

Elke maand een diëtist op bezoek

Deze uitgekiende manier van voederen wordt nauwlettend gemonitord. Elke maand komt onze diëtist op bedrijfsbezoek om de dieren te onderzoeken en de samenstellingen van de diëten te bespreken. Ik weeg veel zeugen om te kijken of ze op hun gewicht blijven en niet te zwaar of te licht zijn. De juiste conditie is goed voor het dier, én voor de boer.

De brokken die onze zeugen eten brokken bestaan voor 80 procent uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Denk aan tarwevezels die overblijven uit de graanindustrie en niet gebruikt worden voor het bakken van brood, aan schillen uit de aardappelindustrie en bierbostel uit de bierbrouwerijen.

Gecontroleerd in het laboratorium

Alle producten die het varkensvoer ingaan, worden eerst goed gecontroleerd in het laboratorium. Hierdoor weten we precies wat voor voedingsstoffen er inzitten, maar ook dat het voer vrij is van stoffen die er niet in horen.

De regels voor diervoedergrondstoffen zijn enorm streng. Nederlands varkensvlees voldoet dan ook aan de hoogste eisen en bevat geen antibiotica.

Onze varkens, zo kan ik dus gerust stellen, eten gezonder dan de mensen over wie Gonera in zijn opiniestuk schrijft. Ik raad iedereen dan ook aan onbewerkte producten uit de Nederlandse land- en tuinbouw te eten. Die zijn betrouwbaar, veilig en gezond. En daar word je niet dik en ziek van.

Sabine Grobbink is varkenshouder in Bargercompascuum

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Biologisch
Biodiversiteit
menu