Vera in Groningen is verworden tot een sociëteit voor oude, witte mannen, die naar bandjes luisteren van wie een week later niemand de naam nog weet | opinie

Foto: ANP

Het roemruchte muziekcentrum Vera, waar ooit Nirvana optrad voordat ze doorbraken, is een soort sociëteit van oude witte mannen geworden, stelt Jan Westera. Volgens hem gaat de club ten onder als er niet gauw iets verandert.
Lees meer over
Opinie

Vera is het muziekcentrum in het hart van de stad in Groningen. Het geniet bij liefhebbers enige bekendheid omdat er, heel, heel, ja heus echt al weer heel erg lang geleden, wel eens bands optraden die later wereldfaam kregen. Vaak worden dan Pearl Jam en Nirvana genoemd.

Overigens stond de band van wijlen Kurt Cobain min of meer toevallig als voorprogramma van een andere, het nu totaal onbekende TAD, op het podium van Vera. Maar toch leuk dat zo’n Cobain voordat hij via MTV echt doorbrak wel mooi eerst nog even in Groningen had gespeeld. De laatste keer dat zoiets gebeurde, was met de White Stripes van Jack White, dáár was ik gelukkig wél bij. Maar ook dat is al weer twee decennia geleden.

De afgelopen 41 jaar kende Vera steeds een en dezelfde programmeur die, werkelijk waar, een fijne neus had voor totaal onbekende bandjes op rammelende gitaartjes met dito zang. Want dankzij hem werden ze eenmalig, vaak veelvuldig (Dead Moon) en soms volkomen onterecht aan de vergetelheid ontrukt. En ik was er niet zelden bij.

Nieuwe jonge priester

Sinds begin deze maand is er een nieuwe, veel jongere hoge priester verantwoordelijk voor de muziekdiensten in de poptempel. En dat is maar goed ook, denk ik als fan én frequent bezoeker van Vera.

Vera is de laatste 20 jaar verworden tot een sociëteit voor oude, witte mannen van rond de halve eeuw die, goedkoop – want met een smak gemeentelijk belastinggeld gesubsidieerd kaartje – naar muziek luisteren van bandjes waarvan iedere aanwezige bezoeker beseft dat volgende week niemand meer weet hoe ‘ze’ ook al weer heetten. En dat niet alleen vanwege de vergevorderde vergeetachtigheid op zekere leeftijd.

Met dank aan de Vera-website som ik enkele winnaars van de jaarlijkse verkiezing van beste band in Vera op: Otoboke Beaver uit Japan vorig jaar, en het jaar ervoor Jambinai uit Korea. In het jaar van de White Stripes, 2001, wees de Vera-jury overigens een andere Amerikaanse groep, Zen Guerilla, als beste band van het jaar aan. Bij het uit Puertoricanen gerecruteerde punkbandje Davilla 666, pollwinnaar in 2011, was ik een van de 28 betalende bezoekers.

Goedkoop biertje voor hun vader

Ik zei oude witte mannen, het aantal even oude dames dat ik aantref in Vera, is schaars, nog zeldzamer zijn jongeren, meisjes vooral, of mensen met een andere huidskleur. En, de meeste jongeren staan vaak achter de bar als vrijwilliger om mannelijke concertgangers in de leeftijd van hun vader van een goedkoop biertje te voorzien.

De grote zaal van Vera kan bijna 500 mensen herbergen. Die zijn er bijna nooit. In de Volkskrant noemde de vertrokken programmeur 2019 een topjaar met gemiddeld 167 bezoekers in die zaal. Dat is nog geen derde van de capaciteit. Maar Vera, dat jaarlijks 400.000 euro aan gemeenschapsgeld ontvangt, komt er sinds 1980 mee weg. Teren op oude roem heet dat.

De gemeente schrijft in haar eigen cultuurnota’s dat Vera een ‘doorbraakpodium’ is voor nieuw talent, maar wie is er doorgebroken dan in het voorbije decennium? Dan de missie, die luidt: ,,In stand houden en bevorderen van de erkenning van en belangstelling voor de internationale pop underground in het algemeen en de popmuziek in het bijzonder. En de doelgroep waar Vera zich op richt zijn ‘early adopters’ (jong volwassenen uit Groningen) en liefhebbers die Vera een warm hart toedragen. Daarnaast mainstream poppubliek.”

Ik heb de indruk dat de subsidie van enkele tientjes voor de plaatselijke biljartsoos in Ten Boer vaker wordt geëvalueerd.

Louter verstokte fans

Vera afficheert zichzelf als ‘club for the international underground pop’. En inderdaad, Vera is monopolist in een niche in de rockscene van louter verstokte fans, en wie durfde daar de afgelopen 41 jaar vraagtekens bij te plaatsen laat staan kritiek op te hebben?

Nou, ik. Want ook ik draag Vera een warm hart toe. Vandaar dit stuk. Maar ik ben bezorgd dat de international underground club ongewild ondergronds gaat, omdat het haar eigen graf aan het graven is. Want het uitsterven van de gemiddelde Vera-ganger is al lang en breed begonnen. Aanboren van een beduidend jonger publiek is daarvoor hard nodig. En hoe spijtig dat ook is voor liefhebbers, zoals ik, van rammelrockbandjes als Reigning Sound, de muzikale koers moet verbreed en verlegd worden naar andere genres en beginnende artiesten die weer eens doorbreken na hun optreden in Vera.

Maar er is hoop. De nieuw programmeur liet onlangs een goede indruk achter tijdens een interview in Vera zelf. Op de vraag wat Vera is, omschreef hij de club als ‘de samenwerking van iedereen, de vrijwilligers in het bijzonder’. In hetzelfde vraaggesprek kwam zijn voorganger na 41 jaar Vera niet verder dan weer eens terug te grijpen op het verleden: ,,Dat moet je mij niet vragen. En dat heeft John Peel in 1992 al eens verteld toch?” N.B. De bekende Britse DJ Peel overleed in 2004.

Aanbod van Simplon verplaatsen?

En als Vera dan toch de club blijft voor oude witte mannen die houden van rammelrockbandjes, moet je misschien dat aanbod programmeren in de iets kleinere zaal (360 bezoekers) van het minder centraal gelegen Simplon, en alles wat hip en meer van deze tijd is van Simplon verplaatsen naar de grote zaal aan de Oosterstraat. Want het Vera-podium ligt veel dichter bij het echte uitgaanscentrum voor de aspirant jonge bezoekers.

Soms moet je vloeken in een poptempel om gehoord te worden.

Jan Westera is journalist bij Dagblad van het Noorden, en vaak in Vera. Hij schreef dit stuk op persoonlijke titel. Het zou hem niet verbazen als de vuige bluesgaragerock van Bobby Lees (concert 13 oktober j.l. in de Grote Zaal) dit jaar de poll wint en dat over drie jaar niemand nog iets weet van dat bandje.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu