Verslaving bestempelen als een ongezonde leefstijlkeuze is onterecht en kan onbedoeld schadelijk zijn | opinie

'Verslaving wordt vaak geframed als het gevolg van een slechte leefstijl, maar veel van de risicofactoren zijn eerder het resultaat van de omgeving dan persoonlijke keuzes, stelt Kor Spoelstra.

'Verslaving wordt vaak geframed als het gevolg van een slechte leefstijl, maar veel van de risicofactoren zijn eerder het resultaat van de omgeving dan persoonlijke keuzes, stelt Kor Spoelstra. Foto: Shutterstock

Verslaving wordt vaak geframed als het gevolg van een slechte leefstijl, stelt Kor Spoelstra. Hij benadrukt dat veel van de risicofactoren eerder het resultaat zijn van de omgeving dan van persoonlijke keuzes.
Lees meer over
Opinie

Verslaving wordt vaak beschouwd als een leefstijlkeuze omdat verslaving niet overdraagbaar, besmettelijk of auto-immuun is. Deze opvatting is ook gebaseerd op het idee dat mensen hun denken, leefwereld en de manier waarop hun hersenen op verschillende prikkels reageren, kunnen controleren. Men stelt dat verslaving een zelfverworven aandoening is, omdat de persoon zelf de beslissing heeft genomen om het middel te gebruiken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's