Opinie: Voorkom nieuw onrecht. Kabinet dreigt geld voor Noord-Nederland in te pikken

Ontmanteling van een gaswinningslocatie in Ten Post. Het stilleggen van de gaswinning kost duizenden banen. Foto Archief Kees van de Veen

Er is 600 miljoen euro Europees geld beschikbaar voor Noord-Nederland omdat door het stoppen van de gaswinning 20.000 banen verloren gaan. Het kabinet dreigt dat echter te verdelen over heel Nederland.
Lees meer over
Opinie

Nu de gaswinning bij Slochteren op zijn laatste benen loopt, zoekt Noord-Nederland een nieuwe rol in de toekomstige duurzame economie. Groene waterstof, van onderzoek tot productie en toepassing, biedt een kansrijk perspectief om hier tienduizenden nieuwe banen te scheppen. Mensen die nu nog werkzaam zijn in de fossiele industrie, kunnen we een toekomstbestendige plek geven. Noord-Nederland heeft namelijk alle ingrediënten in huis om zich te ontwikkelen tot de groene waterstofregio van Nederland. Nieuwe windparken op de Noordzee kunnen energie leveren voor de productie van groene waterstof. De industriële clusters in Delfzijl, de Eemshaven en Emmen hebben waterstof nodig als nieuwe, groene grondstof en energiedrager. De zoutcavernes en een deel van de leidingen die nu voor aardgas worden gebruikt, zijn geschikt voor de opslag en transport van waterstof. Het noordelijk bedrijfsleven ziet deze kansen en heeft goede, vergevorderde plannen.

Nieuws

menu