Dieren gestrest en allemaal troep die in het milieu terecht komt. Wat is eigenlijk de meerwaarde van vuurwerk afsteken op muziekfestivals? | opinie

Het is algemeen bekend dat vuurwerk voor veel stress zorgt onder dieren. Foto Shutterstock

Het afsteken van vuurwerk tijdens festivals is waanzin, stelt Partij voor de Dieren. Weegt de schade die het veroorzaakt op tegen een beetje extra feestvreugde?

De organisatie van Hullabaloo had het plan om 600 kilo vuurwerk af te steken tijdens het festival op 28 augustus in het Stadspark te Groningen. Maandag is duidelijk geworden dat het feest op dit moment te groot is om doorgang te mogen vinden.

Het afsteken van 600 kg vuurwerk! Verbazingwekkend als je bedenkt dat de gemeenteraad van Groningen vorig jaar nog heeft besloten dat het park een groen evenemententerrein zou worden. Het valt in onze ogen dan ook helemaal niet te verdedigen dat het vuurwerk zou passen binnen de democratisch besloten groene en duurzame plannen voor dit prachtige park in de stad.

Het afsteken van vuurwerk is zowel voor mens, dier als milieu zeer schadelijk. Niet alleen de schadelijke stoffen hebben grote nadelige gevolgen, ook het lawaai! Het is toch algemeen bekend dat vuurwerk voor veel stress zorgt onder zowel huisdieren, vogels en andere wilde dieren.

Tegen eigen besluit in

Kortom, ongelooflijk dat dit door de gemeente tegen haar eigen besluit in wordt toegestaan. En absoluut onaanvaardbaar.

Fijnstof dat door vuurwerk in de lucht komt zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. De deeltjes kunnen tot diep in de longen doordringen. Het kan ontstekingen, astma, chronische bronchitis en hart- en vaatziekten veroorzaken, zo schrijft het RIVM. Ook bevat vuurwerk zware metalen, zoals koper, barium, strontium en antimoon. Milieu Centraal beschrijft dat ook dit schadelijk is voor de gezondheid van de mens, het milieu én het dier.

Koper is in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven en schadelijk voor planten. Gaandeweg verplaatst de vervuiling zich naar het oppervlaktewater. De zware metalen kunnen niet worden afgebroken en blijven daardoor het milieu vervuilen. Het milieu wordt ook verder zwaar belast, door het afval wat achterblijft door het afgeschoten vuurwerk. Ook dit belandt wederom in de natuur.

Angstige dag en avond

Op dieren heeft het vuurwerk veel nadelige impact. Zo hebben de huisdieren van omwonenden er tijdens het festival weer een angstige dag en avond bij. Dieren als katten, konijnen en (hulp)honden hebben veel last van vuurwerkstress. Volgens antrozoöloog Pim Martens blijkt uit onderzoek dat 65 procent van de honden zich verstopt tijdens het afgaan van vuurwerk buiten. Dieren zijn erg bang voor het geknal. Ze weten niet waar het geluid vandaan komt en daardoor ontstaat veel stress. Dit kan blijvend angst veroorzaken.

Ook wilde dieren ondervinden veel stress van het vuurwerk. Ze raken in paniek en doen dingen die ze normaal niet doen. Vogels vliegen plotseling omhoog, dit is ook duidelijk terug te zien op radarbeelden rondom nieuwjaar. De vogels kunnen in paniek overal tegenaan vliegen en daardoor gewond raken of zelfs doodgaan.

Wij vragen ons dan ook af wat de meerwaarde eigenlijk is van vuurwerk op muziekfestivals. Weegt de schade die het brengt op tegen een beetje extra feestvreugde? Als het dat al geeft. Wat ons betreft heeft een festival geen vuurwerk nodig. Met een aantal goede bands kan ieder festival een prachtig feestje worden, zónder ondersteuning van vuurwerk.

Marrit Nijdam is bestuurslid van Partij voor de Dieren, afdeling Groningen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu