Je kunt niet-gevaccineerden niet de schuld geven van het in stand houden van het coronavirus. Waarom is er zo weinig aandacht voor de bijwerkingen van vaccinaties? | opinie

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) laat de pleister van zijn corona vaccinatie zien. ANP BART MAAT

Bijwerkingen van een coronavaccin worden stelselmatig gebagatelliseerd, stelt Sandra van de Werd. Niet-gevaccineerden worden volgens haar ten onrechte weggezet als paria’s.
Lees meer over
Opinie

Bijna dagelijks gaat het in actualiteitenprogramma’s over de vraag of coronavaccinaties verplicht moeten worden. Mensen die zich niet laten vaccineren krijgen de schuld van het in stand houden van het coronavirus.

Maar mensen kunnen allerlei redenen hebben om geen coronavaccin te willen. Zelf vind ik het dweilen met de kraan open: door de manier waarop wij in Nederland met dieren omgaan ligt de volgende pandemie al op de loer. Denk aan de vogelgriep en hoe gevaarlijk die kan muteren. Idioot genoeg worden de ruim 600 miljoen kippen in ons land hiertegen niet gevaccineerd. Ook vind ik de afschuwelijke proeven die voor de vaccins op onschuldige dieren worden gedaan niet te verteren.

Bovendien heb ik weinig vertrouwen in de farmaceutische industrie. Zo vind ik het ongelooflijk dat de vaccinproducenten het voor elkaar hebben gekregen dat ze niet aansprakelijk zijn voor mogelijke bijwerkingen, terwijl zij er wel klauwen met geld aan verdienen.

Gruwelijk veel spijt

De reden die er nog bij kwam om geen vaccin te nemen is mijn zus. Op 20 april kreeg ze het AstraZeneca-vaccin. Na enige aarzeling had ze besloten zich te laten vaccineren, maar daar heeft ze nu gruwelijk veel spijt van.

Een dag na de vaccinatie kreeg zij hoge koorts en daarna hoofdpijn. Vier dagen later voelde zij een stroomstoot door haar hoofd en belandde op de spoedeisende hulp. Zij kon haar armen en benen niet meer besturen.

Omdat het bijtrok mocht ze weer naar huis. Maar tot op de dag van vandaag heeft ze last van duizelingen, non-stop hoofdpijn, oorsuizen, geluiden die heel hard binnenkomen en ziet ze wazig. Hierdoor kan ze geen boek meer lezen, geen tv meer kijken, geen auto meer rijden. Ze zwom iedere dag, maar ook dat gaat niet meer, ze wordt misselijk van de stroming in het water.

Immuunsysteem aangetast

Haar bijwerkingen zijn gemeld en ook erkend door Bijwerkingencentrum Lareb. Klaarblijkelijk is haar immuunsysteem aangetast en niemand weet of dit van tijdelijke aard is of voor altijd.

Ik heb in de actualiteitenprogramma’s nog niemand gezien wiens leven op vergelijkbare manier verpest is door het coronavaccin. Steevast worden de bijwerkingen gebagatelliseerd. Maar deze kunnen zeer ernstig zijn, ook voor een gezond mens. Als een voedingsproduct kans op zulke bijwerkingen zou hebben, zou de overheid onmiddellijk oproepen om het uit de schappen te halen.

Bij Lareb zijn inmiddels 514 meldingen binnengekomen van mensen die zijn overleden na hun coronaprik. Mijn zus verwoordde het zo: stel je krijgt een schaal met Smarties aangereikt. Zou er iemand nog een Smartie van de schaal nemen als je weet dat er twee zeer giftige tussen zitten die je leven zullen verpesten?

Posters en prikbusjes

De overheidscampagne om je toch te laten vaccineren woedt intussen voort. Posters met trotse mensen die het zogenaamd voor een ander doen moeten mij over de streep trekken. Prikbusjes van de GGD gaan de wijken in om mensen over te halen. Men vertelt niets over de kans op ernstige bijwerkingen. De overheid zou hierom aangeklaagd moeten worden.

Het is niet dat ik geen begrip heb voor mensen die zich wel hebben laten vaccineren. Iedereen heeft zijn eigen redenen waarom hij wel of niet gevaccineerd wil worden. Maar na anderhalf jaar lijken de zogenaamde ‘wappies’ op sommige fronten toch gelijk te krijgen.

In Frankrijk en Amerika worden bepaalde beroepsgroepen gedwongen om zich te laten vaccineren. In Frankrijk mag je geen openbare gelegenheden meer in als je niet gevaccineerd bent. Het zou zomaar kunnen dat dit hier ook gaat gebeuren.

Vliegverkeer ging vrolijk door

Laten we niet vergeten dat in de anderhalf jaar van de coronamaatregelen het vliegverkeer in ons land gewoon doorging. Mensen konden als ze wilden naar het buitenland gaan en mutaties van het coronavirus mee terugnemen.

Net als vorig jaar, toen er nog geen vaccin was, zijn veel maatregelen nu weer opgeheven. Mensen mogen weer op vakantie, naar het buitenland, naar feestjes en de Formule 1. Terwijl bekend is dat ook gevaccineerden andere mensen kunnen besmetten en dat de vaccinaties minder werken bij mutaties en de werking afneemt na drie maanden.

Het is daarom erg makkelijk en goedkoop om nu een schuldige vinger te wijzen naar mensen die zich om wat voor reden dan ook niet willen vaccineren. Als zouden zij paria’s zijn. Zo creëert men bewust twee kampen die recht tegenover elkaar komen te staan. Aandacht voor de oorzaak van de pandemie en de bijwerkingen van de vaccins zou meer op zijn plaats zijn.

Sandra van de Werd is oprichter en coördinator van Comité Dierennoodhulp en schreef dit stuk op persoonlijke titel

Nieuws

menu