Opinie: 'Wanneer de sterkste de zwakste slaat'

De Rijksuniversiteit Groningen treedt buitensporig hard op tegen professor Joost Herman. Foto: Frits Poelman dvhn frits poelman

Lees meer over
Opinie

Is het toegestaan om fouten te maken? En als we fouten maken en gestraft worden - hoe hard is hard genoeg en hoe hard is té hard?

Wanneer degene die straft ook degene is die de grootste en sterkste is – hoe hard mag hij ‘slaan’? Waar ligt de grens? Wanneer het een instelling is die een persoon verdenkt van fouten - hoe hard mag de instelling dan ‘slaan’? Kan een instelling zelf te ver gaan in de manier waarop ze een individu behandelt?

Een voorbeeld: een instelling brengt een persbericht naar buiten. Er staat geen naam genoemd, maar het is mogelijk om een naam eruit te halen. En in het bericht staan er suggestieve zinsneden over de niet-genoemde persoon. In het bericht staat dat het geld dat naar een bepaald project had moeten gaan niet volgens de juiste manier is afgehandeld – terwijl de instelling niet schrijft dat er geen geld weg is.

Het persbericht wordt verspreid in de nationale media en ver buiten de grenzen van het land: in één middag wordt de reputatie en de naam van de persoon door het slijk gehaald: in de regio, nationaal, en internationaal.

Wanneer een gedreven professor met enorm veel passie voor zijn werk en meer dan 20 dienstjaren – met uitstekende resultaten – een fout maakt door interne processen te veranderen om een opleiding goed te laten verlopen: moet hij daarom zijn baan verliezen?

In 2004-2005 was ik student aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Mijn’ mentor en supervisor was Prof. dr. Joost Herman. Hij was en is een van de meest gedreven en professionele academici die ik ooit heb ontmoet.

Prof. dr. Herman heeft – volgens de RuG - ontslag wegens betrokkenheid bij fraude van 1,2 miljoen euro gekregen. Hij werd onmiddellijk geschorst, er werd aangifte van fraude gedaan, en een civiele claim van meer dan een miljoen euro tegen hem ingediend. Uit forensisch onderzoek blijkt dat niets wijst op zelfverrijking.

Hoe hard mag de RuG ‘slaan’? Hoe herstelt een instelling de reputatie en naam van een persoon?

De maatregelen die de RuG heeft genomen zijn draconisch. Lang leve de waarheid.

Drs. Charlotta Langejan-Candelin is s enior-adviseur, international coördinator en vertegenwoordiger voor de Norwegian Association of Researchers voor de Faculteit der Letteren, Nord Universiteit, Noorwegen

Nieuws

Meest gelezen

menu