Opinie: 'Wat is verantwoord? Ga ik wel of ga ik niet?'

Een advertentie in een bushokje die oproept tot het bewaren van 1,5 meter afstand. Foto ANP/Remko de Waal

Afstand is opeens een begrip dat ons voortdurend bezighoudt.
Lees meer over
Opinie

Ik ben geen wetenschapper laat staan viroloog, ben ook geen bestuurder, maar heb wel vertrouwen in overheid en RIVM. Weet dat besluiten deels worden genomen op basis van aannames en onzekerheden en ook op basis van voortschrijdend inzicht en maatschappelijke druk worden aangepast. Maar er blijft een grote mate van onzekerheid, dat is een zekerheid.

Onzekerheid

Wat wel zeker is, is de afstand tot elkaar van 1,5 meter om het virus een halt toe te roepen, aldus die wetenschappers en bestuurders. Wat ook zeker is, is dat velen van ons afstand hebben tot de feiten en daarmee de onzekerheid voeden voor zichzelf en de omgeving. Onzekerheid is een deel van het leven. In deze tijd van crisis met ongekende en ingrijpende maatregelen zal die onzekerheid versterkt worden en wellicht overgaan in angst. Deskundigen en zogenaamde deskundigen die in de media en in de overdaad aan talkshows over elkaar heen buitelen doen ook geen goed. Cijfers, tabellen, nog meer cijfers worden met elkaar vergeleken terwijl de context niet bekend is of de methode waarop deze tot stand zijn gekomen. Nog meer verwarring. Het is ook lastig om de overdaad aan informatie juist te beoordelen, wij hebben minimaal 1,5 meter kennisafstand.

Isolement

Die 1,5 meter fysieke afstand blijkt best lastig. Velen houden zich daar gelukkig aan. Gevolg is onder andere dat ouderen in isolement raken, met name in verpleeg- en verzorgingshuizen. Maar wat doe je als je hoogbejaarde vader van 98 nog zelfstandig woont, waar eigenlijk ook al sprake is van thuisisolatie? Het hoofd doet het nog goed, maar het lichaam is wel op en de oren ook. Daarbij komt dat er sprake is van een woonafstand van 190 kilometer tussen ons. Natuurlijk is er in de directe omgeving zorg en hulp, maar ook die dienen op gepaste afstand te blijven. Wat is verantwoord? Ga ik wel, ga ik niet? Afstand is ineens een begrip geworden waar je geen afstand van kan nemen. Een afstandemie.

Nieuws

Meest gelezen

menu