Het ongetwijfeld groene nieuwe college van Groningen zal bepaald niet de belangen van iedereen behartigen | opinie

Het college houdt vast aan het consequent verder uitbreiden van de schil van betaald parkeren. Foto: DVHN

De lage opkomst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Groningen heeft als consequentie dat het ongetwijfeld groene nieuwe college bepaald niet de belangen van iedereen zal behartigen, stelt Guus Vries.
Lees meer over
Opinie

De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Groningen kenmerkten zich door een teleurstellend lage opkomst van slechts 54,4 procent. Van diegenen die wel gebruik maakten van hun stemrecht, stemde maar liefst 17,8 procent op GroenLinks, daarmee opnieuw met afstand de grootste partij. Ook de Partij voor de Dieren scoorde goed, met 9,3 procent van de stemmen.

Op basis van deze uitslagen zal er wederom een links college worden gevormd, een terecht gevolg van het stemgedrag (of juist van het niet-stemmen van 45,6 procent van de bevolking). Het is zoals het is, we hebben het er mee te doen, maar toch is het wel goed om stil te staan bij de consequenties, zeker ook gezien het feit dat een aantal ervaren wethouders niet zal terugkeren in het nieuwe college.

Ons nieuwe college zal ongetwijfeld weer gaan voor groen, duurzaam en cultureel als prioriteit. Daarbij dienen wij ons terdege te realiseren dat de belangen van diverse groepen inwoners en ondernemers daardoor nauwelijks of niet behartigd worden. Denk onder meer aan de volgende zaken.

Verdere uitbreiding betaald parkeren

Het college houdt vast aan het consequent verder uitbreiden van de schil van betaald parkeren. Dat heeft vervelende consequenties voor inwoners (zie bijvoorbeeld problematiek in Selwerd), maar ook ondernemers ondervinden er straks schade van. Nu de schil inmiddels de bedrijventerreinen en winkelcentra bereikt, zal ook daar betaald moeten worden voor het parkeren.

Bedrijven kunnen ontheffingen aanvragen voor hun personeel, maar dienen daar wel ruim 400 euro per kenteken per jaar voor neer te leggen. Ook voor klanten zal betaald parkeren afschrikkend werken, zij zullen mogelijk de stad gaan mijden.

Deze maatregelen doen afbreuk aan de aantrekkelijkheid van het vestigingsklimaat voor ondernemers, die zullen zich daardoor meer gaan focussen op plaatsen als Hoogezand en Assen. Dat zal, na het vertrek van grote bedrijven als Niemeyer, Muelink & Grol en Roossien wederom negatieve consequenties hebben voor de werkgelegenheid in onze gemeente, terwijl wij al bijna het hoogste armoedepercentage van Nederland hebben.

Terrasverwarming zal niet langer gedoogd worden

De horeca dient ook alert te zijn; de terrasverwarming werd tijdens corona nog gedoogd, maar dat zal snel anders zijn. Ook het slechts beperkt mogen organiseren van evenementen remt het ondernemerschap behoorlijk.

Een emissieloze binnenstad 2025 is een nobel streven, maar onhaalbaar voor veel toeleveranciers, aannemers, hoveniers, glazenwassers, marktkooplui et cetera. Ook zij zullen de binnenstad gaan mijden, met nadelige kostenconsequenties voor inwoners, retail en horecaondernemers aldaar.

Verder heeft het college weinig op met sport. Topsport in Groningen blijkt geen prioriteit te hebben. Ook vraagt een snel doorlopende bevolkingsgroei om aanleg van extra sportterreinen, maar daarin stelt het college duidelijk dat „natuur boven sport gaat”.

Brugtijden zijn zeer beperkt

Voor de watersport heeft dit college eveneens weinig empathie. De brugtijden voor vaarrecreanten zijn zeer beperkt en door een onnozele oorzaak (iets met de software) gaat de Driebondsbrug voorlopig niet meer open en blokkeert daarmee de populaire en veelgebruikte ‘staande mastroute’ vanaf Delfzijl naar het IJsselmeer. Uiteraard valt dit primair onder de verantwoordelijkheid van RWS, maar meer politieke druk vanuit de gemeente zou zeker invloed gehad hebben. Consequentie nu is dat veel minder vaarrecreanten de stad bezoeken.

Onze gemeenteraad, en met name GroenLinks, is wars van camerabeveiliging, dat zou schending van privacy zijn. Een absurd argument. Als je niks te verbergen hebt, dan heb je niets te vrezen. Preventieve werking van cameratoezicht zou veel criminaliteit en schade kunnen voorkomen. Zie als meest recente voorbeeld het vernielde station Europapark, schade 60.000 euro. U en ik draaien er voor op.

Last but not least mag inmiddels zelfs ook de sportvisser zich zorgen gaan maken. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt deze sport in onze gemeente verboden. Dat terwijl deze landelijk gezien juist zo in populariteit is gestegen.

Kortom, we hebben gestemd, maar vooral niet gestemd en dat laatste heeft verstrekkende gevolgen. Hopelijk is dat een wijze les richting 2026.

Guus Vries is ondernemer en inwoner van de Gemeente Groningen

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu