Opinie: Winsum is het mooiste dorp, maar ...

Melkveehouder Verweij in Tinallinge wil uitbreiden met een ligboxstal. Hij wil groeien van 600 naar 900 koeien. Veel inwoners Tinallinge vrezen overlast en vinden het niet meer van deze tijd. Foto: dvhn gea meulema

Onder de rook van Winsum, in Tinallinge, leven grote zorgen over de aantasting van de omgeving. Een melkveebedrijf wil uitgroeien van mega- tot gigastal.

We hebben iets om te vieren: de ANWB-leden en een vakkundige jury hebben het mooie Winsum verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Een echte opsteker voor het dorp, en welverdiend. Winsum is prachtig. De burgemeester vertelde dat hij de prijs voor het mooiste dorp wil uitmelken en iedereen aanraadt om de natuur rondom Winsum te ontdekken. We maken een fietstocht door het weidse en frisse landschap van Noord-Groningen, door het historisch unieke wierdenlandschap richting het prachtige buurdorp Tinallinge, 5 kilometer van Winsum.

Grijze muur

Amper een paar kilometer buiten Winsum belemmert iets wat een lange grijze muur lijkt het uitzicht. Het is een stal, een megastal, 100 meter lang en 40 meter breed voor meer dan zeshonderd runderen. Melkkoeien en jongvee. De melkkoeien komen nooit meer buiten, het jongvee nauwelijks. Geen bomen maar voersilo’s er omheen. Grote trekkers met injectoren spuiten het land vol met mest. Het stinkt. Het grasland is dood: praktisch geen vogels of bloemen, alleen gras. Zwaar verkeer rijdt hinderlijk en gevaarlijk het door aardbevingen geplaagde Tinallinge in. Verderop rijdt het een klein historisch dijkweggetje kapot. Zo is het nu. Maar het kan nog erger worden.

Gigastal

De gemeente Het Hogeland, met het mooie Winsum binnen haar grenzen, heeft onlangs laten weten dat zij van plan is de eigenaar van deze megastal een vergunning te verlenen om zijn bedrijf uit te breiden naar ruim 920 runderen. Het wordt een gigastal van meer dan 160 meter lang.

Een aantal bewoners verzet zich tegen deze uitbreiding en heeft zich inmiddels georganiseerd in de Actiegroep Géén Gigastal in Tinallinge. Milieu- en natuurorganisaties steunen de bewoners zoals de Stichting Tinallinge PLUS die opkomt voor mens, dier, landschap en natuur in ons wierdenlandschap. Omdat de boer, óók met een megabedrijf in Blijham, het niet zo nauw wenst te nemen met de regels was hij zonder vergunning alvast begonnen met bouwen. De actiegroep dwong daarop met succes een bouwstop af.

Uitmelken?

De burgemeester, trots op Winsum, weet dat de natuur rondom het dorp kwetsbaar is. Hij zegt dat hij de prijs wil uitmelken. Hij wil dat mensen op de fiets stappen om Het Hogeland met het prachtige historische wierdenlandschap te verkennen en te beleven. Laten burgemeester en wethouders dan ook consequent zijn en een gigastal binnen de gemeentegrenzen verbieden. Zo’n bedrijf past niet in het fraaie landschap en is , gezien de landelijke ontwikkelingen en het politieke klimaat, ook niet meer van deze tijd. Het is nog niet te laat. Er zullen volop officiële bezwaren worden ingediend. Onze bestuurders hebben nog ruimschoots de kans om een onherstelbare fout te voorkomen.

John Vaneman uit Tinallinge, namens de stichting Tinallinge PLUS

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu