De wolf, slimmer dan menig politicus, is hier op eigen kracht gekomen en zou ons tot nadenken moeten aanzetten | opinie

'De wolf is een slim dier dat snel door heeft of een prooi met weinig inspanning te vangen is.' Foto: Shutterstock

Volgens Sjoerd Bonnema is het zorgwekkend hoe gemakkelijk regionale politici zich ook in het wolvendossier door (extreemrechtse) populisten, jagers, boeren en intimidatie op het verkeerde been laten zetten.
Lees meer over
Opinie

Veel schapenhouders maken het de wolf wel erg makkelijk. Je zou zeggen: als je je dieren liefhebt, dan zorg en bescherm je ze zo goed mogelijk. Bij een rondgang in schapen- en wolvengebied hier in Zuidoost Friesland lijkt het wel of de schapen juist als voer voor de wolf zijn bedoeld.

Krakkemikkige prikkel- en stroomdraadhekken van nauwelijks 60 cm hoog, soms ook nog eens zonder stroom, moeten de schapen beschermen. Ik denk dat veel (intensieve) schapenhouders het daarmee verpesten voor hobbyboeren, die de soms bijzondere schapen puur uit liefhebberij houden en die wel de nodige maatregelen hebben genomen .

Want de wolf is een slim dier dat snel door heeft of een prooi met weinig inspanning te vangen is. Eigenlijk maak je als (klagende) schapenhouder van de wolf een gespecialiseerde schapeneter. Ja en dan krijgt zo’n dier natuurlijk het predicaat probleemwolf of aso-wolf (Henk Bleker, 27 maart 2018). Vervolgens krijgen de popelende jagers waarschijnlijk een vrijbrief om het dier neer te schieten.

Publiek emotioneel bespelen

Op een op 16 april 2018 gehouden ‘spoeddebat’ in de schaapskooi bij het Balloërveld voorgezeten door voormalig staatsecretaris Henk Bleeker probeerde het LTO-panellid, niet geremd door enige vorm van kennis, toen al het publiek emotioneel te bespelen met de bekende ‘moet je eens kijken hoe een schaap eruitziet na een wolvenaanval’ tactiek.

Gemakshalve werd even vergeten dat veel van de lammetjes voordat ze oud mogen worden op transport gaan en via de slager toch voor een groot deel in de pan belanden. Op de bijeenkomst verzuchtte ik dan ook als afsluiter, Bleker noemde het een rotje: „Het lijkt wel of hier allemaal vegetariërs zitten”.

Vergeten wordt ook dat behoorlijk wat wilde dieren en potentiële prooien voor de wolf bij een provinciale grensoverschrijding direct worden afgeschoten. Ik herinner mij nog de idiote wildwestsafari destijds rondom ons huis boven Nieuweroord, met dwars door de landerijen stuivende 4-wiel aangedreven voertuigen, volgepakt met jagers die een wild zwijn moesten neerhalen. Dit alles ter bescherming van ons intensieve varkens- en overige dierhouderijen. Ook daarbij wordt weer vergeten dat juist deze intensieve veehouderijen de (oorspronkelijke) oorzaken zijn van zoönose als bijvoorbeeld vogelgriep. En hoe zit het met het afschot van reeën in relatie tot de wolf? Dat zou toch juist nu tot nul moeten worden gereduceerd?

Korte termijn neemt het over van lange termijn

Het is zorgwekkend hoe gemakkelijk regionale politici zich ook in het wolvendossier door (extreemrechtse) populisten, jagers , boeren en intimidatie (onder meer de afgelasting van een lezing in het Dwingelderveld) op het verkeerde been laten zetten. Hoe het korte termijn marshmallowbrein het steeds weer overneemt van lange termijn visies en oplossingen. Eigenlijk geldt dat in navolging van Henk Bleker voor het hele land- en tuinbouwdossier en ook voor het natuur- en milieudossier.

Gedeputeerde Staten en de Provinciale Staten van Fryslân en Drenthe lijken steeds meer op brandjesblussers. Ook als het gaat om doeltreffend preventief beleid voor de wolf hebben ze lang liggen slapen. De wolf is een dier dat misschien nog wel veel meer in onze leefomgeving thuishoort dan de veel te grote aantallen gedomesticeerde, vaak veel te ver doorgefokte, op elkaar gestampte en soms ook nog onthoornde zoönose verspreidende landbouwhuisdieren.

De wolf, slimmer dan menig politicus, is hier op eigen kracht gekomen en zou als nauwe verwant niet moeten worden bejaagd maar ons tot nadenken moeten aanzetten.

Sjoerd Bonnema is kleinschalig ecologisch ondernemer uit Fochteloo

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu