Met de waterstoftransitie is Noord-Nederland wederom het laboratorium van een groot energie-experiment. Zitten wij hier wel op te wachten? | opinie

In Pesse wordt langs de A28 een waterstof tankinrichting gerealiseerd. Foto: Gerrit Boer

Volgens John Mulder, Romy Dekker, Jurr van Dalen van Calicocat is waterstof mogelijk helemaal niet zo duurzaam en het Noorden misschien niet eens de beste plek om daarmee te experimenteren.
Lees meer over
Opinie

De reportage van Nieuwsuur op 21 oktober 2021 over waterstof is knap werk van Renee van Hest en Bas Haan. Het werd uitgezonden op de dag dat het kabinet besloot het gasnet deels voor waterstof geschikt te laten maken. Nieuwsuur legt duidelijk vingers op de zere plekken.

Volgens Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie is de discussie rondom waterstof, “een heel belangrijke discussie voor Nederland en de politiek in Nederland om nu over na te denken.” Maar wat vinden de inwoners, die uiteindelijk de prijs voor de waterstof transitie betalen?

Met de publicatie van hun Investeringsagenda Noord Nederland hebben de provincies Groningen, Drenthe en Friesland een ambitieus plan op poten gezet om het noorden van ons land te ‘vergroenen’. Met een focus op waterstof zou de transitie naar een duurzaam energiebeleid gegarandeerd zijn, stellen ze.

Wij hebben de prestigezucht

De waterstoftransitie in Noord-Nederland valt binnen een breder opgezet plan van de EU om haar energieverbruik te verduurzamen. In Groningen, Friesland en Drenthe, zo stellen de noordelijke provincies, kan de EU hier perfect mee experimenteren. Wij hebben de infrastructuur (gasleidingen), de ruimte (Eemshaven) en vooral de prestigezucht om zo’n groot experiment te faciliteren. Wat we in ieder geval niet hebben, is al te veel kritiek.

Want waterstof, zo blijkt, is misschien wel helemaal niet zo duurzaam. Uit onderzoeken van Corporate Europe en het onafhankelijke Calicocat Research Institute blijkt dat grote bedrijven als Shell en BP jaarlijks 83 miljoen dollar uitgeven om Brussel te overtuigen in blauwe waterstof te investeren.

In tegenstelling tot groene waterstof wordt blauwe waterstof omgezet in centrales die draaien op koolstof – en gasverbranding – waarmee het dus helemaal niet zo duurzaam is. Deze zelfde bedrijven sponsoren het waterstofproject in Noord-Nederland en zijn daarnaast verantwoordelijk voor veel van de aan te leggen infrastructuur. Er spelen dus veel meer belangen dan alleen duurzaamheid.

Noordelijke provincies helemaal niet zo geschikt

Daarnaast zijn de noordelijke provincies helemaal niet zo geschikt voor een transitie naar duurzame waterstof. Omdat het noorden een kouder klimaat kent is er meer energie nodig voor het omzetten van waterstof. Uit onderzoek blijkt dat van de elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt, maar 0,1 procent uit duurzame bronnen gewonnen kan worden.

Eventuele wél duurzame waterstof zou uit Zuid-Europa geëxporteerd moeten worden, wat ook enorm vervuilt. In hoeverre is Noord-Nederland dus de juiste plek voor dit experiment?

En ten derde ontbreekt er in de Investeringsagenda en andere door de noordelijke provincies en de EU opgestelde documenten één groot aspect in het blikveld: de publieke opinie. Toen Mark Rutte opperde om de Eemshaven met een kerncentrale te verrijken was het algemene geluid in het Noorden dat onze provincies er klaar mee zijn om alsmaar proefkonijn voor de Haagse energieprojecten te spelen. De bestaande plannen brengen hier geen verandering in.

Van de regen in de drup?

Met de waterstoftransitie is Noord-Nederland wederom het laboratorium van een van de grote energie-experimenten, ook al is dit misschien niet eens zo duurzaam en ook al is het Noorden misschien niet eens de beste plek.

Grote vraag is in hoeverre wij hierop zitten te wachten. Komt Jan met de pet, na eerst de peperdure gasrekening betaald te hebben, met waterstof van de regen in de drup?

John Mulder, Romy Dekker en Jurr van Dalen zijn bestuursleden van Calicocat, organisatie voor daadkrachtige vernieuwing. Dit stuk is gebaseerd op een onderzoek naar waterstof door het onafhankelijk onderzoeksinstituut Calicocat Research Institute (CRI)

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu