Oproep aan de rest van Nederland: Laat Ter Apel niet alleen I Van de hoofdredactie

Zestig demonstranten sliepen vannacht in tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Zestig demonstranten sliepen vannacht in tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto: Romy van Baarsen

Nederland kijkt weg. Weg van Ter Apel, het verre Ter Apel. Daar waar in het dorp de spanning om te snijden is, medewerkers in het opvangcentrum overbelast zijn en de - veelal - zwaar getraumatiseerde vluchtelingen in chaos verblijven.

Die chaos is een gevolg van politieke keuzes die de afgelopen jaren zijn gemaakt, zo kwam duidelijk naar voren uit het interview donderdag met oud-staatssecretaris Job Cohen. „De toenmalige kabinetten zijn er als de sodemieter bij geweest om zowel de IND als het COA af te schalen. En de rechterlijke macht trouwens ook.”

De oud-staatssecretaris van asielzaken heeft het over de periode dat het aantal asielverzoeken terugliep, globaal van 2002 tot 2013. Gemiddeld ging het in die periode om nog geen 15.000 asielverzoeken per jaar. Dit jaar verwacht de huidige staatssecretaris er meer dan 70.000.

Onmogelijke opgave

De bezuinigingen in die periode hebben de met de afhandeling van asielverzoeken belaste instanties uitgehold. De IND heeft zelf al eens berekend dat er 7000 mensen extra nodig zijn om de huidige achterstand weg te werken. Dat zijn er meer dan er nu bij de dienst, belast met beoordeling van alle asielverzoeken, werken. Een onmogelijke opgave dus, zeker gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

En met de VVD in het huidige kabinet is er ook amper zicht op verbetering, hoe hard de eigen staatssecretaris (Van der Burg) ook zijn best doet. De partij heeft de spreidingswet getraineerd, die moet zorgdragen voor een betere spreiding van asielzoekers over het land.

Ook lukt het maar niet om een tweede aanmeldcentrum van de grond te tillen. Dat is echt nodig om Ter Apel te ontlasten. Deze week was het de gemeente Alkmaar, aanvankelijk gewillig, die zei: ‘toch maar niet’.

In de hele discussie rondom de afhandeling van de schade door aardgaswinning, hoor je Groninger bestuurders wel eens verzuchten: ‘de politici in Den Haag weten niet hoe het hier is, ze komen hier nooit’.

Reken maar dat de situatie voor Ter Apel nog veel beroerder is. Ja, Geert Wilders is er geweest om zich te laten bejubelen met zijn minder-minder-minder-retoriek. Daar is Ter Apel helemaal niets mee opgeschoten, maar de PVV-voorman liet zich er in elk geval nog zien.

In de steek

Het is voor de beslissers in Den Haag een ver-van-mijn-bedshow. Dat veel vluchtelingen daarvan de dupe zijn, is evident. Dat de rest van Nederland de inwoners en de bestuurders van Ter Apel in de steek laat, gelijktijdig met de medewerkers van IND en COA, blijft onderbelicht.

Om die reden maken we als Dagblad van het Noorden deze zaterdag een statement. ‘Laat Ter Apel niet alleen’, klinkt de oproep aan de rest van Nederland. Want het is Ter Apel dat al jarenlang alle klappen opvangt, terwijl het asielprobleem een probleem van het hele land is. Dat moet nu eindelijk maar eens doordringen.