Poetin is gelovig als een paling, macarons zijn hypocriet en de oorlogsmachinerie is een mannengedoe. De 7 leukste lezersbrieven van afgelopen week

Putin en de 'Russische paus' Foto: Shutterstock

Lage energierekeningen, verdwenen vogels en de pensioenindexatie. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Nul op de meter?

In de krant van zaterdag staat een heel positief verhaal over het energieverbuik van NOM-woningen. Dit is natuurlijk alleen op de rekening, bijna nul (‘ Energie duur? Fokje Post betaalt 9 euro ’, DvhN , 26-03). Dit komt doordat gebruikte energie in mindering wordt gebracht op het geleverde, dit gaat alleen op zolang er nog saldering plaatsvindt, is dit niet meer het geval dan betaal je het dan geldende tarief en de energie die je overhebt levert heel weinig op.

Betekent dus de energie die je gebruikt als de panelen geen opbrengst hebben (in de wintermaanden weinig zonuren) je moet betalen voor de gebruikte energie, en die komt ‘gewoon’ van de bestaande centrales. Plus dat er een EVP-bijdrage betaald wordt, dit moet je eigenlijk ook bij de maandelijkse kosten tellen. En nee, ik ben geen klimaatontkenner maar het verhaal moet wel eerlijk gebracht worden.

’t Waar, H. Eerkens

Geen enkele vogel

Vorige week ging ik even samen met m’n vrouw wandelen in de directe omgeving van de vuilstort, of zo u wilt, de milieustraat bij Usquert. Op het einde van het weggetje dat doodloopt voor auto’s, tref je een parkeerplaats aan met uitzicht op een mooi bruggetje voor wandelaars en fietsers over een kanaaltje.

Wij liepen langs het kanaaltje richting het sluisje, met in het begin een loofbosje. We wandelden ongeveer 2 kilometer langs 2 kanalen, met in het midden een wandelpad op een dijkje! Het was muisstil daar. Maar wat me als vogelliefhebber direct opviel: geen enkele vogel te bekennen. Op de omliggende weiden niet, en ook niet in het water. Geen eenden, geen meerkoeten, geen waterhoentjes, geen futen, helemaal niks, en ook niet in het riet!

Kan de waterkwaliteit in verband worden gebracht met de ligging naast de milieustraat? Dan is het water in die omgeving dus van een slechte kwaliteit. Laten we hopen dat er binnen afzienbare tijd enige verbetering zal optreden.

Warffum, Piet van der Ploeg

Gelovig als een paling

Je hoeft toch echt geen psycholoog te zijn, om te weten waarom Poetin z’n land op deze manier aan ’t vergroten is, en waarom hij de laatste jaren zo gelovig is geworden. Ik wed dat hij iedere morgen naar z’n privékapel gaat om te bidden, of wat ze daar nog meer doen. Hij wil de grenzen van vóór 1917 weer hebben en zich dan laten kronen tot keizer/tsaar! Dat komt door een diep geworteld minderwaardigheidscomplex. Daar kan je best last van hebben. Hij is natuurlijk zo gelovig als een paling, maar als je beste vriend een matriarch is (of hoe heet zo’n Russische paus) dan kan er over gepraat worden. Hopelijk stopt iemand hem!

Noordlaren, Tiny Ströecker-Bijvoet

Macarons in plaats van een bosje bloemen? Hypocriet!

Vanochtend hoorde ik op de radio dat de afscheidnemende raadsleden van GroenLinks in Groningen macarons aangeboden krijgen in plaats van een bosje bloemen vanwege de duurzaamheid. Tamelijk hypocriet zou ik zeggen. GroenLinks laat namelijk op de plek van de voormalige drafbaan ‘het groenste festivalterrein van Nederland’ aanleggen. Dat is net zoiets als ‘de groenste kolencentrale’ bouwen; per definitie niet groen.

Ze hebben daar al een asvaltstrook rondom het middenterrein aangelegd die zeker zo breed is als de voormalige drafbaan, over groen gesproken! Nog afgezien van het elektriciteitsverbruik zal er een gigantische hoeveelheid troep op het terrein, in de wijken rondom en op de looproutes ernaartoe achterblijven. Komt de verstoring van alles wat in het park leeft nog bij en natuurlijk de geluidsoverlast die schijnbaar bij zo’n festival hoort voor de buurt.

Groningen, Hans Naasz

Opvangplek over

In de krant van 26 maart jongstleden stond een overzicht van opvangplekken per gemeente. Mooi dat er toch nog zoveel plekken zijn waar Oekraïners tijdelijk kunnen worden opgevangen. In Hoogeveen mis ik echter het voormalig Jannes van der Sleedenhuis wat perfect gebruikt zou kunnen worden met enige aanpassingen. Het pand staat al tijden leeg en dat lijkt me in deze tijd niet de bedoeling.

Hoogeveen, H.A. Mulderij

Meer vrouwen in het leger?

Het kabinet wil meer vrouwen in het leger ( DvhN , 30-03), 30 procent moet in 2030 vrouw zijn. Benieuwd of dat gaat lukken. De hele oorlogsmachinerie is toch een mannengedoe. Allemaal haantjesgedrag. Overal maar geursporen uitzetten. Het slaat helemaal nergens op. En het ergste is dat ze niet doorhebben dat het ten koste gaat van de leefbaarheid. Dus is tegenoffensief nodig, en zo gaat de vicieuze cirkel maar door. Vrouwen, toch maar meedoen, al is het maar om al die hanen in te tomen.

Gees, Jannie Kuyper

Bie de bok doan wodden

De voorpagina van ons Dagblad van 31 maart kopt ‘Zicht op indexatie pensioen’. Eindelijk wat goed nieuws dus, want op zijn zachtst gezegd is het al enige tijd geleden dat de pensioenen zijn geïndexeerd. Verder lezend kom ik op pagina 7 de onheilspellende kop tegen ‘Zorgpremie kan fors gaan stijgen’ voor volgend jaar. Er wordt een bedrag genoemd van 15 euro per maand of nog meer.

Nou daar gaat de verhoging van het pensioen, als het doorgaat, dus aan op. Maar de pensioenindexatie kan ook nog onverhoopt door allerlei omstandigheden niet doorgaan. Er wordt uiteraard een slag om de arm gehouden. Ik denk dat wie weer bie de bok doan wodden. Het bekende ‘blij met een dood vogeltje’, of zoals Rob Geus, de man die keukens inspecteert, altijd zegt: „Daar word ik niet vrolijk van.” Nou, ik ook niet.

Stadskanaal, Jan Mooibroek

Nieuws

menu