DVHN commentaar | Zonneparkbouwer PowerField is bereid 20 miljoen euro over te maken voor het ziekenhuis in Scheemda. Moet een ziekenhuis wel op een dergelijke manier in de benen worden gehouden?

De Covidafdeling in het Ommelander ziekenhuis in Scheemda.

De Covidafdeling in het Ommelander ziekenhuis in Scheemda. Foto: DUNCAN WIJTING

De zoektocht naar een oplossing voor de financiële problemen bij de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) heeft een verrassende wending gekregen. Opeens ligt er een voorstel om de schuldenlast te verlichten met inkomsten uit een megazonnepark tussen Winschoten en Bad Nieuweschans. Projectontwikkelaar PowerField is bereid 20 miljoen euro over te maken voor het ziekenhuis in Scheemda. De gemeente Oldambt moet dan nog wel even planologische medewerking verlenen. Er is ook toestemming nodig van de provincie Groningen.

De vraag rijst of een ziekenhuis op een dergelijke manier in de benen moet worden gehouden. Je zou zeggen dat de directie, net als alle andere ziekenhuizen in Nederland, in staat moet worden geacht kwalitatief goede zorg te verlenen met de beschikbare publieke middelen. Dat dit gezien de aanhoudende miljoenentekorten in Scheemda niet lukt is duidelijk. De OZG zit met te hoge kosten, draait onvoldoende omzet en is niet in staat de hoge leningen af te lossen. Voor de hand ligt dat risicodragende financiers als UMCG, de provincie, en het Duitse bedrijf Siemens dat de apparatuur heeft geleverd, hun verlies nemen. Ook moet kritisch worden gekeken naar de wijze waarop het in 2018 geopende ziekenhuis is opgezet en wordt gerund.

In plaats daarvan lijkt het erop dat het financiële gat op een in Nederland nog niet eerder vertoonde manier wordt gedicht. De bedoeling is dat het Groningse streekziekenhuis overleeft dankzij miljoenen die Powerfield verkrijgt uit de exploitatie van het zonnepark met energiesubsidies. Projectontwikkelaar en OZG zeggen dat er ook 5 miljoen euro is voor leefbaarheids- en gezondheidsprojecten en ‘energietuinen voor wijken en dorpen’. De OZG wil met preventieve zorg in Noord- en Oost-Groningen voorkomen dat er duurdere zorg moet worden verleend. Het reddingsplan voor het ziekenhuis leidt af van de aandacht die er zou moeten zijn voor de organisatie en financiële handel en wandel van het ziekenhuis. Het lijkt de weg van de minste weerstand om met de inkomsten uit een zonnepark de geldelijke belangen van UMCG, provincie en Siemens veilig te stellen.

Powerfield denkt het slim aan te pakken. Het bedrijf weet dat de inwoners met de komst van grote wind- en zonneparken aanhikken tegen een verdere vervreemdende industrialisering van het zo geroemde Oost-Groningse weidse landschap. Met dit aanbod denkt Powerfield het maatschappelijke verzet te omzeilen. Ook hoopt het hiermee bij de gemeente een streepje voor te hebben op andere onstuitbare energiecowboys die Noord- en Oost-Groningen zien als een interessant wingewest. Als de gemeente het plan van Powerfield en OZG terzijde schuift kan haar worden verweten dat ze daarmee het noodlijdende ziekenhuis de nek omdraait. Het zou dieptriest zijn als deze kaart wordt gespeeld.

De gemeente Oldambt moet niet zwichten voor deze druk maar een besluit nemen waarin ze niet hoofdzakelijk de belangen van de financiers van het ziekenhuis dient. Als OZG niet in staat is het tegendeel aan te tonen is deze constructie een brug te ver.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu