Is het een goede zaak dat met drones de rusttijd van vrachtwagenchauffeurs gecontroleerd wordt? Uitslag stelling van de dag

Een rij vrachtwagens.

Een rij vrachtwagens. Foto: ANP

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat drones inzetten om te controleren of vrachtwagenchauffeurs zich wel aan de Europees verplichte wekelijkse aaneengesloten rusttijd van 45 uur houden en die niet in hun cabine doorbrengen.

Het moet de pakkans vergroten van transportondernemingen die de regels aan hun laars lappen, omdat ze hun chauffeurs de normale wekelijkse rust niet in een hotel of ander logement laten doorbrengen maar in de cabine.

Sommige chauffeurs hebben een mensonterend bestaan in de cabine van de vrachtwagen. Ze slapen op smoezelige matrassen, in een bedompte ruimte en dan vervolgen ze niet uitgerust hun reis.

52 van de lezers denkt dan ook dat het controleren met een drone de chauffeurs kan helpen. Iemand die zelf als vrachtwagenchauffeur werkt, reageert: „Eens. Wij kampen al jaren met dit soort problemen, hoog tijd dat de transportmaatschappijen worden aangepakt.”

Toch vindt 48 procent dat het idee zijn doel voorbij schiet. „Stel dat chauffeurs liggen te rusten, dan hou je ze ook nog uit hun slaap met het gezoem van een drone. Zo gaan ze niet uitgerust weer de weg op.”