Moet afval op straat gooien strenger beboet worden? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Op zaterdagochtend ruimt Stadsbeheer de rotzooi van de uitgaansnacht op. Foto: Jaspar Moulijn

Na iedere stapavond ligt de binnenstad van Groningen bezaaid met glas, ballonnen, plastic en mayonaise – en het lijkt hoe langer hoe erger te worden. Moet afval op straat gooien veel strenger beboet worden? En of dat moet, vindt een overgrote meerderheid van maar liefst 94 procent van de deelnemers.

,,Het is toch niet normaal je spullen op straat te gooien”, reageert iemand. Hij of zij zou het logisch vinden als mensen hun rommel meenemen naar huis om het daar in de container te gooien. ,,Scheelt de gemeenten heel veel opruimgeld. Kunnen ze andere dingen mee doen.”

Dat het opleggen van boetes kan helpen om de vele rotzooi die op straat achterblijft na bijvoorbeeld een stapavond in Groningen, daarover zijn de meeste stemmers het dus eens. Veel van hen voegen toe dat er meer afvalbakken moeten komen én dat ook echt gehandhaafd moet worden. ,,Niet normaal wat mensen achteloos op straat gooien”, reageert een stemmer.

Amerika

Iemand anders stelt dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan Amerika. ,,Het loopt de spuigaten uit. NIet alleen in de stad maar ook langs op-en afritten. Strenger handhaven is echt nodig. In de VS kom je overal borden tegen met “$1000 fine for littering”, dus hoge boete als je rommel op straat gooit. En er wordt ook echt gehandhaafd.”

In de binnenstad van Groningen, waar het na iedere stapavond bezaaid ligt met glas, ballonnen, plastic en mayonaise, zijn medewerkers van Stadstoezicht bevoegd om hiervoor bekeuringen uit te delen.

Voor het verkeerd aanbieden van huisvuil mogen zij in Groningen een boete van 100 euro opleggen, voor het op straat gooien van afval 150 euro. Maar in de praktijk gebeurt dat laatste zelden of nooit. Hoe anders is dat in Singapore. Daar wordt zelfs spugen op straat streng beboet en krijg je een rekening van honderden euro’s aan je broek als je je uitgekauwde kauwgom op straat smijt.

Nieuws

Meest gelezen

menu