Stelling van de dag: Alle stellen met een kinderwens testen op mogelijke erfelijke risico's is onethisch

1 op de 150 stellen die een kind krijgen lopen kans op een kind met een zeer ernstige erfelijke aandoening. Foto: Robert Hoetink

Met een bloedtest is te achterhalen of een stel een hoge kans heeft op een kind met een zeer ernstige erfelijke aandoening. Genetici van het UMCG willen nu een proef met zo’n test voor alle stellen die een kind willen. Moeten we dat wel willen?

1 op de 150 stellen die een kind krijgen lopen kans op een kind met een zeer ernstige erfelijke aandoening. Ook als de potentiële ouders zelf niks mankeren, kan de ‘match’ van erfelijke kenmerken van de vader en moeder zo’n ziekte veroorzaken.

Met een zogenaamde dragerschapstest is te achterhalen of een stel die kans heeft. In dat geval kunnen zij alsnog besluiten toch maar geen kind te krijgen, maar ze kunnen ook aan embryoselectie doen. Of ze kunnen bewust besluiten toch maar het risico te nemen.

Zo’n dragerschapstest wordt nu alleen aangeboden aan stellen die weten dat ze een verhoogd risico lopen. Maar volgens nieuw onderzoek blijkt dat er geen schadelijke psychologische gevolgen zijn voor potentiële ouders. Daarom pleit een aantal genetici ervoor om de test straks aan iedereen met een kinderwens aan te bieden.

Moeten we dat wel willen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu