Stelling van de dag: Alleen een harde lockdown helpt ons uit de coronacrisis

Demonstranten houden een lawaaiprotest tijdens de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte, demissionair coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Jaap van Dissel (RIVM) over de aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Nederland zit opnieuw op slot, in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari. Gaat de harde lockdown ons uit de coronacrisis halen?

Een persconferentie op zaterdagavond. Dat voorspelt niet veel goeds, zei demissionair premier Mark Rutte. Een nieuwe lockdown is volgens hem onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt. De mutant van het coronavirus verspreidt zich volgens Rutte ‘sneller dan we al vreesden’.

Met de feestdagen voor de deur hakt de lockdown er flink in voor ondernemers, de horeca en culturele instellingen. Rutte zei mee te voelen met eenzame mensen, ouderen en jongeren, maar dat langer wachten met ingrijpen onmogelijk is. ,,Het probleem nu is dat er een golf op ons af dreigt te komen die je nog niet in de cijfers ziet, maar waarvan alle voorspellingen zeggen, en ook het buitenland nu laat zien, dat die er is.”

Ook in andere Europese landen zoals Denemarken en Frankrijk zijn deze week nieuwe maatregelen aangekondigd. Gaat deze lockdown ervoor zorgen dat omikron zich minder snel kan verspreiden? Kan alleen een harde lockdown ervoor zorgen dat we uit de coronacrisis komen? Doe mee aan de Stelling van de dag en breng je stem uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu