Is criminaliteit op het platteland alleen te bestrijden met meer agenten? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Boerderijen zoals deze in Alteveer zijn de ideale schuilplek voor criminele activiteiten in het Ommeland, stellen onderzoekers. Hier werden begin 2022 1,5 miljoen sigaretten gevonden.

Boerderijen zoals deze in Alteveer zijn de ideale schuilplek voor criminele activiteiten in het Ommeland, stellen onderzoekers. Hier werden begin 2022 1,5 miljoen sigaretten gevonden. Foto: Freerk Boskers

Groningers zijn hun vertrouwen in de Haagse overheid totaal verloren en dat vormt de ideale voedingsbodem voor grootschalige criminaliteit, terwijl de politie is in grote delen van het Ommeland onzichtbaar is.

Dat stellen de onderzoekers van het rapport Ondermijning in het Ommeland. Is grootschalige criminaliteit op het platteland beter te bestrijden als er meer agenten worden ingezet?

Ja, zegt het overgrote deel van de deelnemers aan de Stelling van de dag: 88 procent. ,,Het is inmiddels heel duidelijk dat er te weinig agenten in de regio zichtbaar aanwezig zijn. Met alles wat er gebeurt heeft de politie geen tijd om te onderzoeken en te handhaven’’, schrijft een voorstander.

Tegenstanders, met 12 procent in de minderheid, vinden onder meer dat kwantiteit niet de oplossing is. ,,Meer kwaliteit op de juiste plek en meer prioriteit op de zware criminaliteit is een must. Zet de agenten beter in. Er gaat nu te veel mankracht op aan zinloze demonstraties en voetbalgeweld’’, schrijft iemand.