Stelling van de dag: De Olympische Spelen hadden afgelast moeten worden

Sprinter Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving gisteren tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Japan mocht geen streep zetten door de Olympische Spelen in eigen land en wordt door de internationale sportwereld opgezadeld met tal van risico’s voor de publieke veiligheid. Hadden deze Spelen afgelast moeten worden?

Gisteren was de feestelijke openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Nou ja, feestelijk, de ceremonie was naar Olympische begrippen sober gehouden en vond plaats in een vrijwel leeg stadion.

Japan zit met de Olympische Spelen in zijn maag. Sinds een aantal weken stijgt het aantal coronabesmettingen in Tokio. Mitsuo Kaku, medisch adviseur van het stadsbestuur, waarschuwt voor een ‘kritieke situatie’.

Uit peilingen bleek dat een ruime meerderheid van de Japanners, volgens sommige berichten maar liefst 80 procent, tegen de Spelen is. Ze zitten niet te wachten op tienduizenden atleten en betrokkenen, nu deskundigen waarschuwen voor een nieuwe golf besmettingen.

Inmiddels zijn ook de eerste (Nederlandse) sporters al noodgedwongen afgehaakt. Hoe zuur dat voor sporters en tv-publiek ook zou zijn geweest, hadden deze Spelen afgelast moeten worden?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu