Moeten wij ons schamen voor de elektrische fiets? Dit is de uitslag van de Stelling van de Dag

Moeten mensen op elektrische fietsen zich schamen? Foto: Shutterstock

Briefschrijver Erik Koletzki krijgt niet zo heel veel bijval voor zijn opvatting dat wij ons moeten schamen voor de elektrische fiets. Slechts een kwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is het met hem eens.

De Stelling luidde: Een elektrische fiets is niets om je voor te schamen. En zo is het, vinden veel mensen. Hun meest gehoorde argumenten? ,,Dankzij de elektrische fiets laat ik de auto vaker staan.’’ En ook: ,,Dankzij de elektrische fiets kunnen heel veel mensen langer blijven fietsen, niet alleen wanneer ze ouder worden maar bijvoorbeeld ook wanneer ze door medische oorzaken minder fit zijn.’’

Erik Koletzki vindt dat het groeiend aantal elektrische fietsen te veel stroom vreet. Maar, zo halen meerdere van zijn tegenstanders aan: ,,Die stroom wek ik zelf op met behulp van zonnepanelen. Terug leveren aan het net lukt toch niet meer.’’

Opvallend veel mensen geven aan dat ze elektrische fiets alleen pakken voor lange tochten. De korte ritjes in stad of dorp doen ze gewoon op het oude vertrouwde stalen ros zonder hulpmotortje.

De meeste tegenstemmers (zij die het dus eens zijn met Koletzki) zien de e-bike vooral als een uitkomst voor ouderen en mensen met een medische beperking. Maar jonge, fitte mensen (scholieren worden heel vaak genoemd) moeten zich schamen op zo’n ding.

Nieuws

menu