Stelling van de dag: Een lesbische koningin zou geweldig zijn voor Nederland

Prinses Amalia tijdens de afgelopen zomerfotosessie bij Paleis Huis ten Bosch. ANP REMKO DE WAAL

Dat prinses Amalia gewoon koningin kan worden als ze met een vrouw zou willen trouwen, zoals dinsdag bekend werd, is over de hele wereld groot nieuws. Zou het niet geweldig zijn voor Nederland als we een lesbische koningin zouden hebben?

Het kabinet vindt dat prinses Amalia, die in december 18 wordt, geen afstand hoeft te doen van de troon als ze zou willen trouwen met een vrouw. Demissionair premier Rutte ziet geen beletsel voor een toestemmingswet voor een huwelijk van een kroonprins of -prinses met een persoon van hetzelfde geslacht.

Rutte zei dit na vragen die volgden op de publicatie van het boek Amalia, de plicht roept . Daarin bespreekt koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel de hypothese dat de prinses de troon zal moeten opgeven als ze zou willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht.

In 2000 zei toenmalig premier Kok nog dat er in dat geval een probleem ontstaat met de erfelijkheid van het koningschap, wat ertoe zou leiden dat er afstand moet worden gedaan van de troon.

De wereldpers reageert enthousiast. „Het homohuwelijk is sinds 2001 legaal in Nederland, maar er is altijd aangenomen dat het niet van toepassing zou kunnen zijn op de kroon omdat er een troonopvolger zou moeten zijn”, schrijft de BBC. Maar trouwen met iemand van hetzelfde geslacht blijkt dus ook voor een toekomstige koning(in) geen probleem. Over hoe het verder zou moeten qua troonsopvolging liet Rutte zich overigens niet uit.

Nederland was het eerste land ter wereld waar het huwelijk werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Zou het niet geweldig zijn als we een lesbische koningin zouden hebben?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu