Is een lintje omdat je een bekende Nederlander bent niet meer van deze tijd? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

In 2019 kreeg presentator Humberto Tan een koninklijke onderscheiding opgespeld. Foto: ANP/Jeroen Jumelet

98 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Een lintje omdat je bekende Nederlander bent is niet meer van deze tijd.

BN’ers zijn doorgaans bekend vanwege hun beroep als artiest, hun werk dus in feite. Evengoed ontvangen zij tijdens de lintjesregen vaak hoge koninklijke onderscheidingen. Is dat nog wel van deze tijd? Bijna iedereen vindt van niet.

„Wat ik erger vindt is dat des te hoger je functie in dagelijks leven, des te hoger ook de koninklijke onderscheiding in rang”, zegt iemand. „Maar een politicus of directeur die betaald goede dingen heeft gedaan, moet die een hogere onderscheiding krijgen dan een vrijwilliger die jarenlang ónbetaald nog veel betere dingen heeft gedaan? De rangorde is niet meer van deze tijd.”


iemand anders zegt: „Iedere flapdrol die voldoende stemmen vergaart ontvangt een onderscheiding. Een prijs ontvangen is niks bijzonders op deze manier.”

Nieuws

menu