Stelling van de dag: Een makelaar met beschermde titel wekt meer vertrouwen

Hoe goed vertrouw jij makelaars?  Foto: Shutterstock

Minister Ollongren wil gesjoemel bij de verkoop van woningen aanpakken. In een opiniestuk pleit Herman Blom ervoor om van ‘makelaar’ weer een beschermde titel te maken. Zou dat meer vertrouwen wekken?

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil gesjoemel bij de verkoop van woningen aanpakken. Er zouden veel sjoemelmakelaars zijn. Koop en verkoop van een woning zouden voortaan een transparant en controleerbaar proces moeten zijn.

Dat zou kunnen door de transactie van begin tot eind vast te leggen in een biedlogboek, stelt de minister. Ze denkt zelfs aan een keurmerk ‘eerlijk bieden’ voor makelaars.

Volgens Herman Blom, die in een opiniestuk hierop reageert, is ook de teloorgang van het beroep van makelaar een probleem. „Er zijn veel ‘vastgoedcowboys’ op de markt gekomen die vaak niet gehinderd worden door kennis van zaken en regels, van bijvoorbeeld de erecodes van de NVM of de VBO.”

Daarom pleit Blom ervoor om van ‘makelaar’ opnieuw, net als vóór 2001, een beschermde titel te maken. Zou dat meer vertrouwen wekken?

Nieuws

menu