Stelling van de dag: Een vaccinatieplicht is verdedigbaar

'Bij de invoering van de gordelplicht, lang geleden, was ook de kritiek dat de vrijheid beperkt wordt.' EPA

Medisch-ethicus Marian Verkerk van het UMC Groningen vindt een prikplicht of een milde drang tot vaccinatie zeker verdedigbaar. Mee eens?

In een interview met deze krant zegt Verkerk dat het overdreven is om al te moeilijk te doen over het morele recht op de vrijheid om je niet te laten vaccineren. Een echte vaccinatieplicht komt er dan niet, maar wel vaccinatiebewijzen voor de toegang tot activiteiten en voor wie niet geprikt wil worden een betaalde toegangstest. ,,Dat zou je met een heel grote omweg ‘drang’ kunnen noemen’’, zegt ze.

Absolute vrijheid bestaat niet

Ook zegt ze: ,,Er bestaat geen absolute vrijheid voor het individu. We leven in een samenleving waarin we rekening moeten houden met elkaar. John Stuart Mill zei al: ‘Je bent vrij zolang je anderen geen schade berokkent.’”

Verkerk vergelijkt de discussie over vaccinatieplicht met de discussie over autogordels. ,,Bij de invoering van de gordelplicht, lang geleden, was ook de kritiek dat de vrijheid beperkt wordt. Maar je vrijheid wordt dus veel vaker beperkt.’’

Wat vind jij, is een vaccinatieplicht verdedigbaar?

Nieuws

Meest gelezen

menu