Stelling van de dag: Evert ten Napel hoort thuis in het rijtje legendarische sportcommentatoren van Nederland

Evert 'Volksparkstadion is van Oranje' ten Napel schrijft boek ANP

Evert ten Napel (77) uit Klazienaveen, een van de populairste en langst dienende sportcommentatoren van Nederland, stopt ermee. Is hij even legendarisch als collega's als Herman Kuiphof, Theo Koomen en Theo Reitsma?

Evert ten Napel is een begrip, er zullen maar weinigen zijn die zijn stemgeluid en specifieke woordkeuze niet kennen of herkennen. 'Het Volksparkstadion is van Oranje!' (1988, halve finale EK tegen West-Duitsland) is misschien wel zijn bekendste uitspraak. Ook hebben we het woord ‘fopduik’ aan hem te danken. ‘Deksels’ gebruikte hij ook veel.

„Patrick Kluivert scoort! Hohooooo wat een moment!” schreeuwde Ten Napel op onvergetelijke wijze na een doelpunt van Patrick Kluivert tegen Brazilië, tijdens het WK 1998. En wie herinnert zich niet „Sneijder, Sneijdeeeeeeeeeer! C’est passé voor de Fransen’‘ (EK 2008, toen Oranje een ongekend goede groepsfase kende en onder meer Frankrijk opzij zette).

Ten Napel deed er soms nog een schepje bovenop als stem van de voetbalgame FIFA. Bij een goal van Ajax tegen Real Madrid roept hij bijvoorbeeld „NERES! NERES! NERES! NERES! We danken je moeder en die van Ziyech ook, die jullie gebaard heeft.”

Het commentaar van Ten Napel was niet gespeend van het gebruik van clichés. Zo zijn Duitsers bij hem altijd ‘pünktlich’. Mede hierom zijn er ook voldoende mensen die zich groen en geel ergerden (en ergeren) aan het commentaar van Ten Napel.

Wat vind jij? Moet hij worden bijgeschreven in het rijtje legendarische sportcommentatoren Herman Kuiphof, Theo Koomen en Theo Reitsma?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu