Komen de excuses van regering voor Dutchbat-veteranen te laat? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Dutchbatters Srebrenica krijgen Ereteken voor Verdienste in brons Foto: ANP

Minister-president Mark Rutte heeft honderden Dutchbat-veteranen zaterdag excuses aangeboden voor de handelwijze van het kabinet rond het drama in Srebrenica in 1995. Dat is 27 jaar na de val van Srebrenica, die in juli 1995 zo’n 8000 mensen het leven kostte. Veel te laat, vindt 89 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag.

,,Het had veel eerder moeten gebeuren, dat had veel leed bespaard”, reageert een van de stemmers. Daarmee doelt hij of zij op het sentiment onder Dutchbatters die vinden dat ze veel te lang onterecht kritiek over zich heen hebben gekregen. ,,Ze zijn in de steek gelaten”, zegt iemand anders daarover.

,,De Dutchbat veteranen valt niets te verwijten”, wil een andere lezer hebben gezegd. Wat hem of haar betreft heeft de politiek geblunderd. ,,Er zijn vieze politieke spelletjes gespeeld door meerdere landen die zowel Dutchbat in gevaar bracht, en die vele moslim mannen het leven heeft gekost. De echte toedracht blijft geheim. Wat stelt een excuus voor van deze regering?”

‘Ronduit laf’

,,Het is ronduit laf dat de echte verantwoordelijken dat niet meteen excuses hebben gemaakt”, zegt weer een andere deelnemer. Met een overgrote meerderheid die vindt dat de excuses van de Nederlandse regering te laat komen, is er toch een ook handjevol mensen die van mening is dat het nooit te laat is om sorry te zeggen. ,,In principe komen excuses nooit te laat. Het is de context waarin ze gegeven worden, die maakt hoe ze over komen.”

De excuses voor de Dutchbat-veteranen werden door Rutte uitgesproiken tijdens een ‘dag van erkenning en waardering’ op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. 325 Dutchbatters met hun naasten waren daar aanwezig. Ze ontvingen het Ereteken voor Verdienste.

Op de bijeenkomst in Schaarsbergen sprak ook minister Kajsa Ollongren. Ze zei dat de Dutchbatters tijdens de uitzending en ook daarna onvoldoende steun hebben gekregen van het ministerie van Defensie. Meerdere Dutchbat-veteranen uit Noord-Nederland lieten de excuses van de regering aan zich voorbij gaan en waren er niet bij in Schaarsbergen.

Nieuws

Meest gelezen

menu