Stelling van de dag: Fietsers en wandelaars zouden ieder een eigen stukje bos moeten krijgen

Mountainbikers onderweg in de bossen rond het Gasselterveld. Foto: Archief DVHN/Marcel Jurian de Jong

Fietsers, wandelaars, mountainbikers, ruiters, hardlopers: sinds corona is iedereen meer in de natuur te vinden. Helaas zorgt dat voor meer ergernissen en incidenten in het bos en op de heide. Moeten we proberen de verschillende recreërende groepen van elkaar te scheiden?

De tolerantie in het bos wordt minder. Mountainbiker Bernard van der Velde uit Haren kan erover meepraten. Hij werd geslagen en geschopt tijdens een toertocht in het Valtherbos, nadat hij een hondje van een wandelaar wilde ontwijken.

Ook zijn er laatst twee valstrikken aangetroffen op de mountainbikeroute bij Vledder. De politie maakte vorige week bekend dat er niet één maar twee constructies zijn aangetroffen met een draad die bij aanraking een gebroken fles richting de fietser of wandelaar slingert.

We trekken steeds meer de natuur in

Fred Prak van Natuurmonumenten Noord-Nederland ziet de verruwing van de maatschappij ook terug in het bos. „We wonen in een vol land en door corona trekken steeds meer mensen de natuur in. Maar we moeten wel verdraagzaam en respectvol met elkaar én de natuur omgaan. Anders gaat het niet.”

Of kunnen we het bos beter opdelen? Een deel voor fietsers en een deel voor wandelaars, met of zonder hondje? Breng hieronder je stem uit.

Nieuws

menu