Stelling van de dag: Goed dat Ongehoord Nederland en ZWART zijn toegelaten tot het omroepbestel

Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland. ANP BART MAAT

Omroep ZWART en Ongehoord Nederland (ON!) kregen groen licht van de minister en mogen de komende vijf jaar gaan uitzenden. Dat ging ondanks de nodige bezwaren wel erg makkelijk, blijkt nu. Is het toch goed dat ze zijn toegelaten tot het omroepbestel?

Ondanks de nodige bezwaren zijn omroep ZWART en Ongehoord Nederland (ON!) beide benoemd tot aspirant-omroep, wat betekent dat ze de komende vijf jaar programma’s gaan maken voor de NPO.

Betwijfeld werd of beide aspiranten wel dezelfde ideeën hebben over onafhankelijke journalistiek als de NPO. Het gaat dan vooral om de manier waarop ON! de onafhankelijkheid van de NOS in twijfel trekt. Onzin, vindt Arnold Karskens van ON!. Zijn omroep is „inderdaad kritisch, maar professioneel, ook richting NOS.”

Er kwam ook kritiek op Akwasi, die betrokken is bij ZWART. Hij zette een EO-journalist onder druk omdat hij boos was over de manier waarop hij werd geïnterviewd. De omroep heeft inmiddels excuses gemaakt.

Toetsing moet anders

De omroepen lijken wel erg makkelijk toegelaten te zijn tot het bestel. Toetsing moet in het vervolg anders, vindt onder meer het Commissariaat voor de Media, dat meent dat er nu „onvoldoende duidelijke criteria” zijn om de redactiestatuten te toetsen.

Is het toch goed dat Ongehoord Nederland en ZWART zijn toegelaten tot het omroepbestel?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu