Stelling van de dag: Goed dat de hypotheekrente omhoog gaat

Goed dat de hypotheekrente omhoog gaat? Foto: Shutterstock

Rabobank heeft de hypotheekrente verhoogd. Dat betekent volgens specialisten dat de tijd van extreem lage hypotheekrentes definitief voorbij is. Een gunstige ontwikkeling?

De verhoging van de hypotheekrente door de Rabobank betekent volgens specialisten het begin van het einde van de extreem lage hypotheekrentes. Alle geldverstrekkers zullen deze stap van de marktleider gaan volgen, zo voorspelt Van Bruggen Adviesgroep.

Na de oplopende marktrente toonden de hypotheekrente de afgelopen weken al een lichte beweging omhoog. Nu zijn er verhogingen van boven de vijf honderdsten tot zelfs stijgingen van 0,15 procent. Daarmee lijkt volgens Van Bruggen Adviesgroep de trend met de lage hypotheekrente definitief gebroken.

Gevolgen voor de huizenmarkt

Als de rente stijgt, wordt een hypotheek duurder en neemt de leencapaciteit af. Als je minder kunt lenen, wordt het keuzeaanbod in woningen automatisch kleiner. Dat heeft gevolgen voor de huizenmarkt: bepaalde (duurdere) woningen zullen langer te koop staan en in prijs moeten dalen. Daarom wordt stijging van de hypotheekrente gezien als een manier om de woningmarkt uit het slop te trekken.

Is het goed dat de hypotheekrente omhoog gaat?

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu