Is het goed dat de Nederlandse regering de banden met China aanhaalt? Uitslag stelling van de dag

Premier Mark Rutte tijdens een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20 top in november vorig jaar.

Premier Mark Rutte tijdens een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20 top in november vorig jaar. Foto: Archief ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Dat de Nederlandse regering de banden aanhaalt met China zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. Spullen die in het land zijn gemaakt, vinden bij ons gretig aftrek. Maar tegelijkertijd zijn er zorgen over de groeiende macht van China.

Nadat de Chinese vicepresident de afgelopen week in Den Haag was, gaat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken maandag naar Peking voor een werkbezoek. Later dit jaar gaat ook premier Mark Rutte die kant op.

Volgens deskundigen is Peking bezig met een charmeoffensief in Europa nu de verhoudingen met de Verenigde Staten verzuurd zijn.

43 procent van de stemmende lezers ziet wel wat in het aanhalen van de banden met China. Meerdere mensen zien onze afhankelijkheid van Chinese spullen als onontkoombaar: „Zolang we voor een aantal producten en grondstoffen afhankelijk zijn van Chinese productie, is het zaak de plaatselijke mores niet al te zeer op de tenen te trappen.”

57 procent ziet in die houding echter weinig brood. Die afhankelijkheid stoort hen, en ook het imperialistische gedrag van China wordt meerdere keren genoemd: „Als we niet oppassen kunnen we straks nauwelijks zelf nog iets produceren in Europa. Om de verwende consument tevreden te houden zal Europa dan aan de leiband van China moeten lopen,” zo vreest een nee-stemmer.