Is het fokken op korte snuiten bij bulldogs dierenmishandeling? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Is het fokken op korte snuiten bij bulldogs dierenmishandeling? Foto: Shutterstock

Een overgrote meerderheid van 97 procent is het eens met de Stelling van de dag: het fokken op korte snuiten bij bulldogs is dierenmishandeling.

Kortsnuitige honden zoals Franse bulldogs zijn populair, maar ook al ruim tien jaar negatief in het nieuws. Ze hebben vaak allerlei gezondheidsproblemen, als gevolg van de manier waarop ze gefokt zijn. Door hun korte snuiten krijgen ze nauwelijks lucht en hebben ze uitpuilende ogen.

Na een minimale inspanning zijn veel Franse bulldogs uitgeput. Hun rug en knieën zijn zwak en doen veel pijn. Het gros van de honden wordt geïmporteerd uit het buitenland of gefokt door malafide fokkers.

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet in antwoord op Kamervragen weten dat zijn ministerie werkt aan maatregelen tegen de import van doorgefokte huisdieren.

‘Nog steeds lieve, aanhankelijke clowns’

Is het fokken op korte snuiten bij bulldogs dierenmishandeling? Ja, vindt een overgrote meerderheid. ,,Met snuit zijn de bulletjes nog steeds lieve, aanhankelijke clowns. Je bent geen dierenliefhebber als je dit soort misstanden financiert door pups te kopen”, zegt iemand.

Een ander: ,,De gevolgen van het fokken zijn precies wat dierenmishandeling inhoudt. Het gaat zwaar ten koste van de kwaliteit van leven van de hond.”

Nieuws

menu