Stelling van de dag: Ik zou vaker met het ov gaan als het goedkoper was

Onbeperkt treinen voor 3 euro per dag? Shutterstock

In de strijd tegen klimaatverandering heeft Oostenrijk het ‘Klimaticket’ in het leven geroepen. Voor 1.095 euro per jaar – 3 euro per dag – kunnen Oostenrijkers onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. De voorverkoop loopt storm. Zou jij vaker met het ov gaan als het goedkoper was?

De drukte op de wegen is weer als vanouds, erger nog dan vóór corona. Reden is, volgens de Mobiliteitsalliantie, dat de bezettingsgraad van het openbaar vervoer op 70 tot 75 procent is blijven steken. Veel mensen schaften in de coronaperiode een tweedehands auto aan en kiezen ervoor om daarmee naar hun werk te gaan.

Oostenrijk heeft nu een opvallende maatregel getroffen om meer mensen het ov in te krijgen. Met een zogenaamde ‘Klimaticket’ kunnen Oostenrijkers voor 1.095 euro per jaar – 3 euro per dag – onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. De voorverkoop loopt storm.

Nederland vier keer zo duur

In Nederland kun je bij de NS met een ‘Altijd Vrij’-abonnement onbeperkt reizen voor 365 euro per maand, oftewel 4.380 euro per jaar. Dat is dus vier keer zo duur als het Klimaticket. Bovendien kun je bij de NS dan alleen maar reizen met de trein, terwijl het Klimaticket geldt voor al het openbaar vervoer.

Is de prijs doorslaggevend? Zou jij vaker met het ov gaan als het goedkoper was?

Nieuws

Meest gelezen

menu