Stelling van de dag: Investeren in bitcoin is een slimme zet

Bitcoin. FOTO EPA/SASCHA STEINBACH

Paniek in de cryptowereld. De bitcoin is in een vrije val beland, nadat Tesla-topman Elon Musk liet weten dat zijn bedrijf de munt niet langer aanneemt als betaalmiddel voor auto’s. Is investeren in bitcoin, zoals veel mensen nu doen, wel zo’n slimme zet?

Bitcoin is de eerste digitale munt die zonder centrale beheerder werkt. Niet de bank overziet de transacties, maar alle gebruikers van de bitcoin. Dat doen ze door hun computers beschikbaar te stellen voor ingewikkelde berekeningen, een proces dat ‘bitcoin-mijnen’ heet.

Om gebruikers te belonen voor hun deelname in die controle, worden ze uitbetaald in bitcoin zelf. Iedereen kan in principe meedoen met de controles. Door de grote beloningen is er goed geld te verdienen wanneer je je computer beschikbaar stelt aan het bitcoin-netwerk.

De koers van de bitcoin steeg eerder dit jaar naar enorme hoogtes. Begin januari moest je bijvoorbeeld ruim 35.000 dollar neertellen voor één digitaal muntstuk. Voor veel mensen, onder wie onze eigen Rosa Timmer, reden om erin te investeren. Maar de koers kan ook plotseling dalen, zoals nu na de uitspraak van Musk.

Is investeren in bitcoin, zoals veel mensen nu doen, wel zo’n slimme zet?

Nieuws

Meest gelezen

menu