Moeten landelijke politici zich niet bemoeien met provinciale verkiezingen? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Edith Schippers en Mark Rutte, in debat met Attje Kuiken en Jesse Klaver.

Edith Schippers en Mark Rutte, in debat met Attje Kuiken en Jesse Klaver. Foto: ANP

Ze zijn niet van de buis te slaan: landelijke politici die stemmen proberen te winnen voor de provinciale verkiezingen van woensdag. Maar hoort dat wel?

Nee, zegt het overgrote deel van de deelnemers aan de Stelling van de dag: 86 procent. ,,De Provinciale Statenverkiezingen en waterschap zijn volledig gekaapt door landelijke politici, terwijl het primair om de besturen van de provincies gaat’’, schrijft een deelnemer.

,,De Eerste Kamer wordt veel te politiek en meer een verlengstuk van de Tweede Kamer. Dat gaat voorbij aan de doelstelling: wetten controleren op doelmatigheid en uitvoerbaarheid’’, schrijft een voorstander van de stelling.

Tegenstanders (14 procent) vinden het geen probleem dat landelijke politici zich met deze verkiezingen bemoeien. ,,Als landelijke politici zich er tegenaan bemoeien, gaan er waarschijnlijk meer mensen stemmen. Wat weer goed is voor de provincies en waterschappen’’, schrijft iemand.