Stelling van de dag: Mensen moeten hun vuurwerk straffeloos kunnen inleveren bij de gemeente

Foto: Shutterstock

Vuurwerk is dit jaar opnieuw taboe voor particulieren. Een algemeen vuurwerkverbod voorkomt honderden gewonden en kan de druk op de ziekenhuizen verlichten, zo is de gedachte. Alleen kindervuurwerk is nog toegestaan.

Maar dat betekent niet er geen verboden vuurwerk wordt verkocht (en afgestoken). In tegendeel: de politie doet de ene na de andere record-vuurwerkvangst. Verschillende gemeenten, waaronder Arnhem, Hoorn en Tilburg, bieden hun inwoners de gelegenheid om verboden vuurwerk straffeloos in te leveren.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vindt dat mensen zich moeten schamen als ze vuurwerk afsteken. ,,In de ziekenhuizen is het alle hens aan dek. Daar zit niemand te wachten op vuurwerkslachtoffers.’’

Verbod voorkomt bijna 900 slachtoffers

Het algehele vuurwerkverbod dat tijdens de vorig jaarwisseling gold vanwege de corona-epidemie heeft veel letsel en schade voorkomen. De ziekenhuizen en huisartsenposten registreerden 400 gewonden, tegenover 1285 een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Veiligheid.nl. De schade aan particuliere eigendommen nam af met 56 procent.

Reageer op de stelling van de dag

Wat vind jij? Moeten mensen de gelegenheid krijgen om hun vuurwerk in te leveren bij de gemeenten, zonder dat ze een boete krijgen?

Reageer op de stelling: Mensen moeten hun vuurwerk straffeloos kunnen inleveren bij de gemeente

Nieuws

Meest gelezen

menu