Moeten mobiele telefoons worden verboden in klaslokalen? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Foto: ANP

Een meerderheid van 87 procent van de deelnemers is het eens met de stelling dat mobiele telefoons moeten worden verboden in klaslokalen van basis- en middelbare scholen.

,,Heel goede ervaringen mee”, reageert een deelnemer, die zelf lesgeeft in de bovenbouw van havo en vwo. ,,Het is niet betuttelend, je moet de jeugd beschermen tegen zijn telefoonverslaving. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat leerlingen er zelf ook enthousiast over zijn; het geeft veel meer rust en ze kunnen zich beter concentreren.”

,,Eigenlijk zou de telefoon een nuttige functie kunnen vervullen”, schrijft een andere voorstander. ,,Dan moeten alle leerlingen echter wel een telefoon met minimumeisen hebben. Dat is in deze tijd van bezuinigingen waarschijnlijk niet haalbaar. Dan leidt de telefoon alleen maar aan tot het benadrukken van rijk en arm (of minder rijk). In de klas geldt ‘voor iedereen gelijke kansen’, dus ook gelijke middelen. Ergo telefoon uit in de klas.”

Een conciërge is eveneens voorstander van een verbod. ,,Maar”, schrijft deze ingewijde, ,,dan moeten docenten zich er wel aan houden en aardig gevonden willen worden en de door school gemaakte afspraken overtreden.”

De tegenstanders wijzen er vooral op dat voor onder meer huiswerk, loosrooster en lokaalindeling een app wordt gebruikt. ,,Als je kinderen op de middelbare school hebt, denk je hier heel anders over”, schrijft een van hen. ,,Alle communicatie en zelfs soms lessen gaan via de mobiel; afschaffing zou echt tien stappen terug gaan in de tijd. Ouderwets denken, terwijl er echt zaken in het onderwijs wel aandacht verdienen. Pesten, bijvoorbeeld.”

Nieuws

menu