Stelling van de dag: Nederland moet kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen

De kerncentrale in Doel bij Antwerpen. Foto: Shutterstock

Kernenergie lijkt niet langer een taboe in Nederland. Een groeiend aantal voorstanders benadrukt dat wij de klimaatdoelen niet kunnen halen zonder kerncentrales. Maar binnen de Europese Unie is kernenergie een splijtzwam.

Het nieuwe kabinet wil de bouw van twee kerncentrales onderzoeken. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor kernenergie en volgens een recente peiling van I&O Research is ongeveer de helft van de Nederlanders voor deze vorm van energieopwekking.

Voors en tegens

De voorstanders benadrukken onder meer dat moderne kerncentrales veilig zijn, dat ze geen CO2 uitstoten en dat we zonder kernenergie te zeer afhankelijk zijn van Russisch aardgas.

Tegenstanders voeren aan dat er nog steeds geen goede oplossing is voor de opslag van kernafval. Ook wijzen ze op de hoge kosten en de lange bouwtijd van kerncentrales. De twee nieuwe centrales die het kabinet wil bouwen zouden niet op tijd klaar zijn om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

Europa komt er niet uit

Binnen de Europese Unie is kernenergie een splijtzwam. Landen als Duitsland en Oostenrijk zijn tegen, Frankrijk en Nederland zijn voor en België twijfelt over de sluiting van bestaande centrales. De Europese Commissie breekt zich het hoofd over een compromis, maar is er nog niet uit.

Wat vind jij? Moet Nederland kernenergie omarmen?

Reageer op de stelling: Nederland moet twee nieuwe kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen

Nieuws

Meest gelezen

menu