Stelling van de dag: Onverantwoord dat politie anderhalve maand lang geen bekeuringen uitschrijft voor lichte vergrijpen

Anderhalve maand gratis door rood rijden? Foto: Shutterstock

De politie gaat ruim anderhalve maand lang geen bekeuringen uitschrijven voor lichte vergrijpen. Dat doen ze na een oproep van de politiebonden, die boos zijn dat er nog geen ‘fatsoenlijke’ cao is. Is dit wel verantwoord?

Veel politieagenten zullen vanaf woensdagochtend 07.00 uur ruim anderhalve maand lang geen bekeuringen voor lichte vergrijpen meer uitschrijven, na een oproep van de vakbonden ACP, NPB, ANPV en Equipe. De bonden zijn boos dat er nog altijd geen ’fatsoenlijke’ cao is.

Het streven is dat in alle andere, niet ernstige gevallen wordt volstaan met een waarschuwing in plaats van een bon. Dat kan gaan om door rood licht rijden zonder gevaarlijke situatie, geluidsoverlast, wildplassen tegen een boom, een verlopen apk, geen richting aangeven, een kapotte lamp of autoruit.

‘Publieksvriendelijke actie’

Overtredingen dus die niet gevaarlijk of asociaal zijn. Bij de waarschuwingen wordt ook informatie verstrekt over het lopende vakbondsprotest. De bonden noemen het een ’publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje’.

Maar is de actie wel zo publieksvriendelijk? Komt de veiligheid, bijvoorbeeld in het verkeer, hiermee niet in het geding? Kortom, is deze actie wel verantwoord?

Nieuws

menu