Stelling van de dag: PvdA en GroenLinks zouden moeten fuseren

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. ANP/Bart Maat

Een fusie van de Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks wordt gezien als een serieuze uitweg uit de impasse in de formatie. Wat vind jij? Zouden PvdA en GroenLinks moeten fuseren?

De VVD zegt al vanaf de start van de formatie niet met PvdA en GroenLinks in een vijfpartijenkabinet te willen, omdat er maar vier partijen nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Een extra partij zou de coalitie onnodig instabiel maken, is de vrees.

PvdA en GroenLinks zeggen echter al maanden dat ze niet zonder elkaar gaan regeren. We doen het samen of we doen het niet, is sinds eind vorig jaar de boodschap. D66 wil een ‘zo progressief mogelijk kabinet’ en houdt de ChristenUnie als mogelijke coalitiepartner voorlopig op afstand.

Om de patstelling te doorbreken, is nu de fractiefusie-uitweg bedacht. Maar niet iedereen ziet verregaande samenwerking van PvdA en GroenLinks zitten. Voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman noemt het bijvoorbeeld een ’ontzettend slecht’ idee.

Wat vind jij? Zouden PvdA en GroenLinks moeten fuseren?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag
menu