Moet roken bij bushaltes verboden worden? Dit is de uitslag van de stelling van de dag

De Drentse gedeputeerde Nelleke Vedelaar en de Emmer wethouder Raymond Wanders bij de eerste rookvrije bushalte in Drenthe. De abri staat in het centrum van Emmen.

De Drentse gedeputeerde Nelleke Vedelaar en de Emmer wethouder Raymond Wanders bij de eerste rookvrije bushalte in Drenthe. De abri staat in het centrum van Emmen. Foto: Jan Anninga

De 922 bushaltes in Drenthe worden rookvrij. Een sigaret opsteken terwijl je op de bus wacht is over een poosje verleden tijd. Moet roken bij bushaltes worden verboden? Ja, vindt 58 procent van de deelnemers aan de stelling van de dag. ,,Erg fijn om frisse lucht te ademen in plaats van stank van anderen.”

Met de uitvoering van het plan om alle bushaltes in Drenthe rookvrij te maken is in ieder geval al begonnen. Langs de Hondsrugweg, vlakbij het gemeentehuis in Emmen staat de eerste rookvrije abri van de provincie. Het beleid om rookvrije bushaltes te maken in Drenthe wordt door de provincie en alle gemeenten omarmd. Landelijk loopt Drenthe voorop.

‘Vieze stinkerij’

Helemaal goed, vindt een groot deel van de deelnemers aan de stelling van de dag. ,,Vieze stinkerij. Ik voel me nog schuldig dat ik zoveel mensen in de stank heb laten zitten. Gelukkig al 21 jaar rookvrij”, reageert iemand. Een andere stemmer zegt: ,,Gewoon in je eigen huis roken en verder nergens. Dan heeft een ander er ook geen last van. Roken buiten moet verboden worden.”

Daar is weer iemand anders het roerend mee eens. ,,Maak heel Nederland maar rookvrij en zeker geen sigaretten meer in de supermarkt.” Deze en soortgelijke opmerkingen doen bij veel tegenstanders de nekharen recht overeind staan. ,,Waanzin. Als roker word je op deze manier bekeken als een paria. Rokers moet zich nog meer bewust worden dat het niet gezond is? Wat denk je zelf, ik ben geen kleuter. Hou op met die betutteling”, wil iemand gezegd hebben.