Stelling van de dag: Snelheidscontroles op plekken waar de maximum snelheid tijdelijk gewijzigd is, zijn oneerlijk

Foto ter illustratie. Foto: Denny Muller|Unsplash

Tussen Exloo en Tweede Exloërmond raakten deze week 7 automobilisten hun rijbewijs kwijt. Ze reden langs een bouwplaats, waar de toegestane maximum snelheid tijdelijk flink naar beneden was geschroefd. Is dat niet een beetje oneerlijk?

De Oude Dijk tussen Exloo en Tweede Exloërmond is een plattelandsweg zoals zovele: een brede asfaltweg tussen de groene akkervelden. Op dat soort wegen wordt vaak wat harder gereden dan de maximum snelheid toestaat. Bij een controle levert je dat in Nederland (als je het vergelijkt met bijvoorbeeld buurland Duitsland) een flinke boete op.

Deze week waren de consequenties voor de automobilisten die er reden echter nog zwaarder. Binnen een half uur controleren maakte de politie zeven rijbewijzen buit. Vanwege een bouwplaats voor een zonnepark langs de weg, was de maximumsnelheid tijdelijk maar 30 kilometer per uur. Normaal gesproken is het een ‘80 weg’. Op zo’n lange en overzichtelijke weg de snelheid aanhouden die normaal gesproken in een woonwijk geldt, voelt ook wel érg langzaam. Zeker als er ogenschijnlijk niets langs de kant van de weg gebeurt.

Niet zonder reden

Zelfs degenen die uit gewenning de normale snelheid reden, liepen de kans hun rijbewijs kwijt te raken. Dat is in Nederland namelijk de straf voor 50 km per uur (of meer) te hard rijden. Volgens de politiewoordvoerder is de snelheidsverlaging bedoeld om de veiligheid van de bouwers te waarborgen. Omdat agenten zagen dat er nog best hard gereden werd op het stuk weg, besloten ze ‘s avonds te controleren. Dat de bouwplaats op dat moment dicht was, verandert bovendien niets aan de verlaagde maximumsnelheid.

Zo’n controle bij een veranderde verkeerssituatie kan best oneerlijk voelen voor automobilisten. Of hadden ze gewoon beter op de snelheidsborden moeten letten? Reageer op de stelling van de dag:

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu