Stelling van de dag: Straatintimidatie moet strafbaar gesteld worden

Vrouwen worden op straat regelmatig geïntimideerd, bedreigd en vernederd. Foto: Shutterstock

Maar liefst twee op de drie vrouwen zijn het afgelopen jaar lastig gevallen op straat. Ruim 34 procent van alle vrouwen voelde zich hierdoor onveilig op straat. Moet straatintimidatie strafbaar gesteld worden?

Het is voor het eerst dat het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoek heeft gedaan naar straatintimidatie. Het CBS definieert straatintimidatie als nafluiten, naroepen, sissen, klakken of achterna lopen. Dat laatste wordt als het meest bedreigend ervaren.

Ruim 34 procent van alle vrouwen voelde zich onveilig door straatintimidatie, ten opzichte van 6 procent van de jonge mannen. Vaak vermijden vrouwen oogcontact om intimidatie te voorkomen, door te doen alsof ze aan het bellen of appen zijn.

Volgens de cijfers van het CBS is twee op de drie vrouwen het afgelopen jaar lastig gevallen op straat. Ook een op de drie mannen krijgt te maken met straatintimidatie.

Als straatintimidatie zoveel voorkomt en door zoveel vrouwen (en mannen) als bedreigend wordt ervaren, wordt het dan niet tijd om het strafbaar te stellen?

Nieuws

menu