Stelling van de dag: Studenten die onder het leenstelsel vielen, verdienen een ruimhartige compensatie

Op 16 december 2021 werd er ook al geprotesteerd voor een ruimere compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vielen. Foto: ANP/Ramon van Flymen

De basisbeurs voor alle studenten komt terug. Exit leenstelsel dus. Ondertussen hebben wel hordes studenten een niet malse studieschuld opgebouwd. De compensatie die het kabinet daarvoor wil bieden, is volgens de studentenbonden veel te karig.

Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd. De studiebeurs was niet langer een gift, de basisbeurs, maar een lening. Sinds de invoering is het aantal studenten met een studieschuld flink toegenomen, en de hoogte van die schuld is ook hoger dan voorheen.

Het nieuwe kabinet heeft besloten om het leenstelsel in 2023 af te schaffen . Om studenten die onder dit stelsel vielen te compenseren, heeft het kabinet een miljard euro uitgetrokken. Volgens studentenbonden komt dit neer op maximaal 3000 euro per student. 2000 euro in de vorm van een studievoucher, en 1000 euro compensatie voor de schuld.

Protest voor betere compensatie

Veel te weinig, volgens Ama Boahene van studentenbond LSVb: „Met dat bedrag kun je nog niet eens twee jaar collegegeld betalen. En dat terwijl studenten soms tienduizenden euro’s schuld hebben opgelopen.” Zaterdag 5 februari protesteren meerdere jongerenorganisaties in Amsterdam voor een betere compensatie voor de ‘leenstelselgeneratie’. Moet de compensatie inderdaad omhoog?

Nieuws

menu